U Banatu nije izdata sva državna zemlja 1Foto: Beta/Dragan Gojić (Arhiva)

U Kikindi predstoji drugi krug javnog nadmetanja za državno poljoprivredno zemljište, dok se Zrenjanin tek sprema za drugi krug jer je preostalo dosta neizdate državne zemlje.

Naime, od 13.151 hektara slobodnog državnog poljoprivrednog zemljišta u ovom gradu je u prvom krugu nadmetanja ponuđeno 9.010 hektara.

Ipak, na licitaciji početkom aprila izdato je samo 1500 hektara a cene su se kretale od 950 do 129.000 dinara za hektar.

U obe admistritavnine jedinice najbolje poljoprivredno zemljište namenjeno je nemačkoj kompaniji Tenis, pa se ta zemlja i dalje licitira samo na godinu dana.

Tako će u Kikindi, prema raspisanom javnom oglasu za davanje u zakup poljopivrednog zemljišta u državnoj svojini u drugom krugu nadmetanja biti ponuđeno 3.170 hektara.

Jedan deo parcela izdaje se na 15 godina, dok su njive namenjene Tenisu, koji po pisanju medija verovatno odlustaje od investicije u Srbiji, oglašene na period od godinu dana.

U drugom krugu nadmetanja, koje organizuje Uprava za poljoprivredno zemljište, pravo učešća imaju svi zainteresovani poljoprivredni proizvođači koji imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo u aktivnom statusu najmanje tri godine.

Kao i u prvom krugu, nadmetanje se obavlja elektronskim putem, preko veb aplikacije “Digitalno javno nadmetanje”, kojoj se može pristupiti preko računara i mobilnih uređaja.

Rok za prijavu je 7. maj do 14 sati, a rang lista najpovoljnijih ponuđača biće objavljena 21.maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari