U Beogradu sutra protest građana zaduženih u švajcarskim francima 1Sa ranijih protesta ljudi zaduženih u švajcarcima Foto: N1 (arhiva)

Udruženje građana zaduženih u francima CHF Srbija najavilo je da će sutra u Beogradu održati protest pod sloganom „Rešenje ili razrešenje“ i zatražiti da Vlada Srbije nađe način da reši problem astronomskog rasta zaduženja zbog jačanja švajcarske valute.

Protest će početi ispred Ustavnog suda u 12 časova posle čega će kolona krenuti do Predsedništva Srbije, Vlade, Vrhovnog kasacionog suda i Apelacionog suda.

Predstavnici udruženja CHF Srbija će Vladi Srbije predati zahteve za donošenje zakona o dinarizaciji svih kredita i zakona o zabrani prinudne prodaje jedine nekretnine, uz predlog tekstova tih zakona.

Protest će, kako je najavljeno, trajati bez prekida i razilaženja sve dok Vrhovni kasacioni sud ne donese jasan pravni stav o spornim kreditima, kao što je to učinio po pitanju troškova obrade kredita, kada su banke to zahtevale.

„Prošle su četiri preteške godine za korisnike kredita u kojima su mnogi izgubili zdravlje, porodice, domove, a veliki broj se iselio iz Srbije, jer je rata sada veća nego plata i dug nakon 10 godina uredne otplate veći nego na početku, a sudovi reaguju suviše neefikasno i konfuzno“, piše u saopštenju CHF Srbija.

Oko 20.000 građana je zaduženo uglavnom stambenim kreditima u švajcarskoj valuti koja je u poslednjih deset godina naglo ojačala, pa je 2007. franak vredeo oko 48 dinara, a ovih dana je oko 104 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari