Vlada Srbije donela je odluku da iz budžetske rezerve izdvoji 30 miliona dinara za sprovođenje aktivnosti javnog preduzeća Skijališta Srbije u postupku privatizacije Ski centra Brezovica, objavljeno je u Službenom glasniku. Kako je objavljeno, sredstva će biti raspodeljena Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja za sektor turizam, a realizaciju će kontrolisati Ministarstvo finansija.

Vlada Srbije donela je odluku da iz budžetske rezerve izdvoji 30 miliona dinara za sprovođenje aktivnosti javnog preduzeća Skijališta Srbije u postupku privatizacije Ski centra Brezovica, objavljeno je u Službenom glasniku. Kako je objavljeno, sredstva će biti raspodeljena Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja za sektor turizam, a realizaciju će kontrolisati Ministarstvo finansija. Agencija za privatizaciju Srbije pokrenula je početkom marta restrukturiranje preduzeća Ineks hoteli, u čijem sastavu posluje Ski centar Brezovica na Kosovu. Ineks ski centar Brezovica je sportsko-rekreativni kompleks, udaljen je oko 60 kilometara od Prištine.
Beograd – Poreska uprava Srbije saopštila je juče da je od 15. februara do 7. marta ove godine u Srbiji izvršila 1.138 kontrola evidentiranja prometa preko fiskalne kase, a otkriveno je 466 nepravilnosti. U saopštenju se navodi da je privremeno zatvoreno 227 objekata, što je 19,95 odsto od ukupnog broja kontrolisanih objekata. Kako se navodi, u tom periodu podneto je 297 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka. Poreska uprava Srbije najavila je da će nastaviti kontrolu evidentiranja preko fiskalnih kasa, a od 15. marta kontrola će biti pojačana u buticima, ugostiteljskim objektima, splavovima, prodavnicama brze hrane, pekarama. Ukoliko se kod poreskih obveznika, kojima je u prethodnim kontrolama već izrečena mera privremene zabrane obavljanja delatnosti zbog neevidentiranja prometa preko fiskalne kase, ponovo uoči nepravilnost, biće izrečena mera privremene zabrane obavljanja delatnosti od maksimalno 60 dana i maksimalna novčana kazna za poreski prekršaj.
Beograd – Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je juče da će nastaviti da radi normalno do formiranja nove Vlade Srbije, uz isplatu svih ugovorenih obaveza i donošenje uredbi. Od početka godine usvojeno je 20 uredbi iz oblasti agrara, a u pripremi za usvajanje je još nekoliko. „Podsticaj od 100 evra po hektaru obradivih površina biće isplaćen posle 31. marta, do kada bi trebalo da se završi ovogodišnja registracija i preregistracija poljoprivrednih gazdinstava“, potvrdio je predstavnik za odnose sa javnošću tog ministarstva Dušan Katić. Parlamentarni izbori najavljeni za maj, prema njegovim rečima, ne bi trebalo da utiče na ovogodišnju poljoprivrednu proizvodnju. Jedini problem, kako je dodao, biće nemogućnost usvajanja zakona. Od početka godine nije usvojen nijedan zakon iz oblasti agrara, a Ministarstvo poljoprivrede spremilo je nacrte zakona o zaštiti bilja, bezbednosti hrane i izmene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koje je Vlada i Skupština trebalo da usvoje u aprilu.
Beograd – Švedska kompanija Sandvik ostvarila je prošle godine ukupan promet od oko devet milijardi evra, izjavio je juče ambasador Švedske u Srbiji Krister Brignaus. On je na promociji te kompanije koja se bavi proizvodnjom visokotehnološke opreme za rudarstvo i građevinu kazao da Sandvik posluje u 130 zemalja i ima oko 47.000 zaposlenih. Prema rečima Bringnausa, Sandvik je u poslednjih 10 godina kupio 50 kompanija u 20 različitih zemalja i sve proizvode prodaje pod imenom „sandvik“. Direktor Sandvik Srbije Dragan Kovačević podsetio je da je ova švedska kompanija u Srbiji prisutna od 1988. godine i u njoj je zaposleno 11 ljudi, a do kraja godine trebalo bi ih biti oko 20. Kovačević je kazao da je Sandvik Srbije u 2007. godini ostvarila oko dva miliona evra prometa što je jako mali udeo u ukupnom prometu Sandvik grupacije, ali kako je naglasio „prioritet kompanije je prisustvo na tržištu u manjim zemljama, a ne visina profita“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari