Najveća šabačka fabrika – Zorka, najverovatnije će ostati bez kupaca, jer je tenderska komisija, prema još uvek nezvaničnim informacijama, odbila ponudu londonske firme MIDL. Ta firma, navodno, nije dostavila izveštaj revizorske komisije o poslovanju čime nije dokazano da nema direktne veze sa indijskim koncernom Indo cink smelters koji je, kao zakupac, pre vremana napustio Zorkinu fabriku – Obojenu metalurgiju.

Najveća šabačka fabrika – Zorka, najverovatnije će ostati bez kupaca, jer je tenderska komisija, prema još uvek nezvaničnim informacijama, odbila ponudu londonske firme MIDL. Ta firma, navodno, nije dostavila izveštaj revizorske komisije o poslovanju čime nije dokazano da nema direktne veze sa indijskim koncernom Indo cink smelters koji je, kao zakupac, pre vremana napustio Zorkinu fabriku – Obojenu metalurgiju. Prethodno je eliminisan drugi ponuđač, konzorcijum domaćih firmi Eko tek i Metal-hemiko, jer nije ostvario obim poslovanja koji zadovoljava uslove tendera. Treba sačekati zvaničnu odluku tenderske komisije i Agencije za privatizaciju, ali će po svemu sudeći sudbina Zorke biti rešena pogodbom sa firmom koja nudi najpovoljnije uslove. Posle restrukturiranja odlučeno je da se Zorka proda u kompletu, sa deset preduzeća tehnolopški povezanih, od kojih su najznačajnije fabrike Mineralnih đubriva i Obojene metalurgije. Dug Zorke prema dobavljačima, ali i prema radnicima, iznosi 42 miliona evra. U Zorki je ostalo još 1.200 radnika, a posle neuspele aukcije pogone Zorke zakupila je šabačka privatna kompanija Farmakom MB, koja je i prethodne tri godine bila zakupac Mineralnih đubriva.
Beograd – Spoljnotrgovinski deficit Srbije u prva tri meseca ove godine iznosio je dve milijarde dolara i bio je za 40,9 odsto veći nego u istom periodu prošle godine, objavio je Republički zavod za statistiku. Izraženo u evrima, deficit je porastao za 29,1 odsto i iznosio je 1,53 milijarde evra. Od januara do marta ove godine izvezeni su proizvodi u vrednosti od 1,8 milijardi dolara, što je za 46,8 odsto više nego u istom periodu 2006. godine, dok je uvoz povećan za 43,6 odsto i iznosio je 3,8 milijardi dolara. Pokrivenost uvoza izvozom iznosi 47,7 odsto i veća je nego u prva tri meseca prošle godine, kada je bila 46,6 procenata. Italija je bila glavni spoljnotrgovinski partner Srbije – na to tržište izvezeno je robe za 261 milion dolara. Slede BIH sa 198 miliona dolara i Nemačka sa 187 miliona dolara. Najviše robe uvezeno je iz Rusije – 648 miliona dolara, na drugom mestu je Nemačka sa 341 milionom dolara i Italija iz koje su uvezeni proizvodi vredni 300 miliona dolara. Srbija je najviše izvozila gvožđe i čelik (279 miliona dolara), obojene metale (157 miliona dolara) i odeću (101 milion dolara), dok je najviše uvozila naftu i derivate (400 miliona dolara), drumska vozila (263 miliona dolara) i gas (256 miliona dolara). Ukupna spoljnotrgovinska razmena Srbije od janura do marta bila je 5,6 milijardi dolara, što je za 44,6 odsto više nego u istom periodu 2006. godine. Posmatrano u evrima, robna razmena sa svetom povećana je za 32,6 odsto i iznosila je 4,3 milijarde evra.
Zrenjanin – Predsednik Upravnog odbora zrenjaninske fabrike lekova Jugoremedija Zdravko Deurić najavio je da će krajem maja početi realizacija inicijative da se, pošto je to urađeno sa Jugoremedijom, malim akcionarima vrate i fabrike Menta u Padeju i Luxol u Nišu. Viši trgovinski sud u Beogradu saopštio je da je potvrđena presuda zrenjaninskog Trgovinskog suda od 22. novembra 2006. godine kojom se zabranjuje AD Menta iz Padeja, u vlasništvu Jovice Stefanovića, da otuđuje ili raspolaže sa 13.400 akcija AD Medela iz Vrbasa i 6.600 akcija AD Luxol iz Niša. Sud je u tom sporu doneo odluku da se ove akcije vrate na vlasnički račun AD Jugoremedija, čije je sedište početkom ove godine, pošto su fabriku preuzeli mali akcionari, vraćeno u Zrenjanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari