U selu Velje Polje, u tutinskoj opštini, juče je otvorena demonstraciona farma za proizvodnju mleka čija je vrednost 35 hiljada dolara, Donator, Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), preko kancelarije Mercy corps u Novom Pazaru, obezbedio je opremu vrednu 20 hiljada dolara.

U selu Velje Polje, u tutinskoj opštini, juče je otvorena demonstraciona farma za proizvodnju mleka čija je vrednost 35 hiljada dolara, Donator, Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), preko kancelarije Mercy corps u Novom Pazaru, obezbedio je opremu vrednu 20 hiljada dolara. Vlasnik farme Hajriz Zornić u građevinske radove uložio je još 13 hiljada dolara. Farma zadovoljava evropske standarde proizvodnje, čuvanja i transporta mleka i ima zatvoren sistem čuvanja i muže mleka. Stočari iz tutinskog kraja, koji se budu odlučili da se bave proizvodnjom mleka, na Zornićevoj farmi moći će da imaju besplatnu obuku o savremenoj proizvodnji mleka. Donator je saopštio da će demonstraciona farma biti otvorena i u selu Štavlje u opštini Sjenica, kako bi i tamošnji stočari mogli da vide kako se to radi.
Proizvođača mleka i kiselomlečnih proizvoda u tutinskoj i sjeničkoj opštini ima sve više. Pomoć od USAID, za šest godina postojanaj kancelarije Mercy corps u Novom Pazaru, dobilo je desetak proizvođača. Od 2001. godine u sandžačkim opštinama i Raški, Mercy corps realizuje program Revitalizacija lokalne zajednice kroz demokratsku akciju, u kojoj je jedan od segmenata proizvodnja zdrave hrane.
Štrajk u fabrici EKO GRAFO DUGA iz Lapova juče je okončan pošto je vlasnik preduzeća Ljubisav Kojić prihvatio sve zahteve Odbora poverenika sindikata Nezavisnost, koji je 13. marta započeo štrajk, saopštio je predsednik Granskog sindikata hemije, nemetala, energetike i rudarstva Nezavisnost Dragan Vesić. Dogovoreno je i da će kolektivni ugovor biti zaključen kada se završi izrada sistematizacije poslova u fabrici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari