U Fijat plastiku sporan još samo regres 1Foto: FoNet/Dragan Antonić

U Kragujevcu su, kao što je naš list i najavio počeli pregovori između menadžmenta kragujevačke kompanije Fijat Krajsler automobili (FCA) i sindikata njene kooprenatske firme, Fijat Krajsler plastik.

Oni zahtevaju da se zaposlenima u Plastiku isplata regresa vrati na dosadašnji iznos prosečne plate na republičkom nivou, da im se neradni dani, kao i kolegama u FCA, plaćaju sa 65 odsto od redovne plate, a ne sa 60 odsto, kao do sada, da im se minuli rad obračunava po kvoti od 0,5 posto po godini staža, te da im se državni praznici plaćaju sa 120 odsto na osnovnu zaradu.

Radnicima FC plastik, tvrde u Sindikatu te firme, sve ove prinadležnosti su, novim Pravilnikom o radu, značajno smanjene, a najviše im je, za više od 50 odsto, „skresan“ regres.

Naš list saznaje da je menadžment FCA, koji je nadležan i za FC plastik prihvatio da se zaposlenima u Plastiku neradni dani plaćaju sa 65 odsto od redovne plate, a nadoknada za rad u vreme državnih praznika poveća u skladu za zahtevom Sindikata, kao i da se minuli rad obračunava prema predloženoj kvoti od 0,5 posto po godini radnog staža.

Jedini nerešeni zahtev ostao je onaj koji se odnosi na povećanje regresa, o čemu će menadžment FCA i Sindikat Plastika, kako je najavljeno, pregovore nastaviti sredinom naredne sedmice, za kad je zakazan početak februarske proizvodnje u Fijat Krajsler automobilima.

Za 3. februar je zakazan i nastavak jednosatnih obustava rada zaposlenih u  Fijat Krajsler plastiku, čiji je Sindikat početkom ove sedmice najavio i skorašnju totalnu obustavu rada u  toj fabrici, ukoliko izostane dogovor sa menadžmentom o zahtevima radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari