U Negotinu sutra počinje 14. Međunarodni sajam meda i vina 1Foto: FB TOON

Centralni gradski trg u Negotinu sutra i u nedelju biće u znaku privredno-turističke manifestacije, 14. Međunarodnog sajma meda i vina.

Manifestaciju organizuju Turistička organizacija opštine Negotin, Društvo pčelara „Hajduk Veljko“ Negotin i Udruženje proizvođača vina sa oznakom geografskog porekla Negotinske Кrajine organizuju uz pokroviteljstvo Opštine Negotin i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije.

Za ovu tradicionalnu sajamsku manifestaciju vlada veliki interesovanje, što potvrđuje i oko 150 prijavljenih učesnika iz Rumunije, Bugarske i svih vinskih regiona Srbije.

-Iz godine u godinu Međunarodni sajam meda i vina je sve bolji. Napredujemo ne samo po broju učesnika i posetilaca, već i po kvalitetu i sadržajima. – kaže za Danas direktor Turističke organizacije Negotin, Dušan Petrović.

Na štandovima na gradskom trgu svoje proizvode izložiće vinari, pčelari, proizvođači pčelarske opreme i suvenira, a negotinski sajam meda i vina imaće svoje boginje i vitezove vina, kao i fontanu vina. Organizatori su se potrudili da osmisle i bogat kulturno umetnički i muzički program, od stručnog predavanja o organskoj proizvodnji meda predsednika Pčelarskog saveza Plevena u Bugarskoj, Rumena Balinskog i predavanje profesora dr Slobodana Jovića na na temu „Hrana i vino“, preko programa izvornog narodnog stvaralaštva “Pozdrav iz Krajine” do koncerata Dragice Radosavljević  i Etno grupe “Šara”, Kvarteta “Ars Community” koga čine profesori Umetničke škole “Stevan Mokranjac”, dvojca Mr. Swagger i Cherryman, odnosno Nenada Zlatanovića i Mihajla Dimitrijevića do kvarteta “KontrAkord” koji će posetiocima prirediti veče starogradskih pesama i koncerta Dženana Lončarevića. Na samoj završnici 14. Međunarodnog sajma meda i vina, u nedelju veče,  biće proglašeni najbolji i dodeljena priznanja za najkvalitetnija vina.

– Za ocenjivanje je prijavljeno oko 120 uzoraka vina proizvođača iz Srbije, Rumunije i Bugarske u kategorijama belih, crvenih, roze i desertnih vina. O sajamskim priznanjima odlučuje žiri koji čine docent dr Aleksandar petrović sa Poljoprivrednog fakulteta u zemunu, inženjer tehnologije Maja Popović i master inženjer Nikolina Lisov.- rekao nam je Dušan Petrović.

Za učesnike i posetioce 14. Međunarodnog sajma meda i vina biće organizovan i obilazak čuvenim pivnica, kao i novih vinarija u negotinskom vinogorju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari