Poslovodstvo Elektroprivrede Srbije opredelilo se da u većoj meri iskoristi hidropotencijal malih vodotokova, a već je dogovoren početak izgradnje četiri male hidroelektrane.
Prema rečima Milana Ćušića iz Direkcije EPS za strategiju i investicije, najdalje su odmakle pripreme za gradnju hidroelektrane Banjica, na Nišavi, koja će biti smeštena između dve postojeće hidroelektrane – Sveta Petka ( iz 1908, snage 750 kilovati ) i Sićevo ( izgrađena 1931, snage 1,7 megavati ).

Poslovodstvo Elektroprivrede Srbije opredelilo se da u većoj meri iskoristi hidropotencijal malih vodotokova, a već je dogovoren početak izgradnje četiri male hidroelektrane.
Prema rečima Milana Ćušića iz Direkcije EPS za strategiju i investicije, najdalje su odmakle pripreme za gradnju hidroelektrane Banjica, na Nišavi, koja će biti smeštena između dve postojeće hidroelektrane – Sveta Petka ( iz 1908, snage 750 kilovati ) i Sićevo ( izgrađena 1931, snage 1,7 megavati ). On objašnjava da investitor Jugoistok iz Niša očekuje da će ove godine obaviti potrebne pripreme za izradu investiciono-tehničke dokumentacije. Snaga male hidroelktrane Banjica trebalo bi da iznosi oko 2,5 megavata, a izgradnja će koštati oko pet miliona evra. Ove godine će početi izrada dokumentacije za još tri male hidroelektrane – Zavoj, Mala Vrela 1 i Jezero. HE Zavoj bi se nalazila na ispustu akumulacije Zavoj i koristila bi vode koje se iz ove akumulacije ispuštaju kao garantovani proticaj. Projekat Male Vrele 1 realizovaće se kroz revitalizaciju Vlasinskih hidroelektrana, a u sklopu modernizacije sistema hlađenja HE Vrela 1, gradiće se i mala HE Jezero koja će biti locirana na izlasku iz Božičkog tunela i koristiće vode koje se prepumpavaju iz akumulacije Lisina u akumulaciju Vlasina.
Ćušić objašnjava da su za EPS zasad aktuelna samo ova četiri objekta dok su drugi u fazi studijske aktivnosti i nisu predviđeni za realizaciju u bliskoj budućnosti. On dodaje da u poslednje vreme na adresu kompanije sve češće stižu inicijative domaćih i stranih firmi koje predlažu partnerstvo u sličnim projektima. Iako odluka o većem investiranju u takve objekte još uvek nije doneta, u EPS je procenjeno da postoji interes za gradnju malih hidroelektrana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari