U sportu pljušte krivične prijave 1Foto: wikipedia/ Ivan Ćurčić (Arhiva)

Svim članicama Evropske studentske sportske asocijacije (EUSA) juče smo, uoči današnje sednice Skupštine tog udruženja, prosledili informaciju o zbivanjima u Univerzitetskom sportskom savezu Srbije i smeni Siniše Jasnića sa mesta predsednika.

Istovremeno, od njih smo zatražili informaciju zbog čega 570.000 evra, prosleđenih za izradu master plana Univerzijade 2020. nije evidentirano u njihovom završnom računu, gde se nalazi taj novac, zašto master plan toliko košta, zašto je njima uplaćen kada oni to ne rade, kome je i koliko plaćeno za tu uslugu i najzad, zašto tog master plana nema – kaže za Danas novoizabrani predsednik USSS Dejan Madić, profesor na Novosadskom univerzitetu.

On kaže i da uprkos prijavama koje su odmah nakon održane Skupštine USSS, početkom aprila prosleđene Ministarstvu omladine i sporta, nemaju informaciju da li će nešto biti preduzeto.

– Mene zapanjuje ćutanje Ministarstva. Neshvatljivo mi je da ova zbivanja u savezu koji treba da organizuje Univerzijadu 2020. u Beogradu ne podstaknu ministra Vanju Udovičića da sazna o čemu se radi, da ne želi da primi profesore koji predstavljaju univerzitete članice tog saveza, da se oglušuje o optužbe za nezakonito osnivanje firme preko koje treba da pređe više miliona evra, a prve transakcije su sa budžeta već krenule – kaže Madić.

Podsetimo, Jasnić je falsifikovanim dokumentima registrovao preduzeće za organizaciju Univerzijade, Ministarstvo sporta je odmah potom uplatilo 143 miliona dinara iz budžetske rezerve. Novac je već sutradan bio na računima u Sloveniji, gde je sedište EUSA. Madić kaže da u USSS-u očekuju ne samo objašnjenje o utrošku tog novca, već i da ovih dana bude rešen problem registracije novog rukovodstva u Agenciji za privredne registre, jer su taj saziv izabrali predstavnici svih sedam univerziteta – članica, uz stopostotni odziv. Ali, dosadašnji predsednik, koji je na toj skupštini jednoglasno smenjen, ne želi da preda pečate i dokumentaciju.

Poslovi Jasnića osporavaju se ne samo u univerzitetskom sportu, nego i u tekvondou, gde je on potpredsednik nacionalne asocijacije. Ministarstvo sporta već nedeljama ne dostavlja ni Danasu niti drugim redakcijama koje su to tražile, tumačenje da li je tu reč o sukobu interesa. Naime, spajanje te dve funkcije Zakon o sportu izričito zabranjuje, ali i pored toga Jasnić već duže od dve godine opstaje na obe pozicije. U međuvremenu, Skupštinu Tekvondo asocijacije Srbije (TAS), održanu pre dve godine, na kojoj je Jasnić ponovio mandat potpredsednika, Prvi osnovni sud je proglasio nelegitimnom i oborio sve tada usvojene odluke, zbog čega je, ali i zbog ponovljenih propusta, pod lupom ne samo poslovanje TAS-a u tom periodu, nego i Skupština održana sredinom marta ove godine. Na njoj je primenjen novi statut asocijacije po kome je smanjen broj klubova koji imaju pravo glasa.

– Na poslednjoj sednici Skupštine odlukom Upravnog odbora, 46 klubova izgubilo je status redovnog člana TAS-a i time ostalo bez prava glasa, pa su o novom rukovodstvu nacionalne asocijacije odlučivala svega 53 kluba. Pitam, da li je to ispunjavanje osnovnog cilja TAS-a da popularizuje i razvija ovaj sport. Poseban su problem kriterijumi na osnovu kojih se stiče status člana, a koja je u krnjem sastavu usvojio UO. Odlučili su da se nijedno takmičenje u Srbiji, pa ni državni šampionati, ne boduju za to. Umesto domaćih turnira, državna budžetska sredstva koriste se za finansiranje učešća naših sportista na takmičenjima u raznim državama sveta, dok klubovi po Srbiji ne mogu da izmire ni obaveze koje im je TAS nametnuo – kaže za Danas Ljubiša Rakić, predsednik Tekvondo saveza Beograda.

U tom savezu ukazuju da su pokrenuli i niz krivičnih prijava, pa tako Više javno tužilaštvo procenjuje za koliko je desetina hiljada evra oštećen srpski sport zbog klubova koji su uz podršku spornog rukovodstva TAS-a organizovali samostalno međunarodne turnire i prisvojili prihod od tih manifestacija. Prijave su podnete i protiv trenera koji su preko Ministarstva sporta od države naplaćivali dvostruke nagrade za osvojene rezultate. Ti predmeti već duže vreme stižu i na adresu Ministarstva, ali je ono tek juče, nakon sudske presude kojom je poništena sednica Skupštine iz 2016, ali i zbog pisanja medija, uvelo tromesečni inspekcijski nadzor nad poslovanjem TAS-a. Pretpostavlja se i da je jedan od razloga bio to što su nakon ovogodišnje martovske sednice Skupštine, na kojoj je smenjen i generalni sekretar Zoran Ćendić, „primopredaja“ obavila tako što su obijene prostorije TAS-a a funkcioneri su, tvrde izvori, dokumentaciju odneli kući.

Zarada ili dugovi

Iako je Siniša Jasnić, na konferenciji za novinare pre desetak dana tvrdio da Univerzijada organizatoru donosi zaradu od oko 40 miliona evra, činjenica je da su dugovi studentskih sportskih takmičenja koje je on organizovao u Beogradu 2009. otplaćivani naredne dve godine, da USSS sa njima nije mogao da se izbori i na kraju su „pokriveni“ iz državne kase. Takođe, u dokumentaciji vezanoj za Jasnića nalazi se i krivična prijava jedne turističke agencije zbog još uvek neizmirenih obaveza za avionske karte.

Ko vodi tekvondo

Na čelu Upravnog odbora TAS-a je Dejan Burčul, vlasnik vračarske firme Termomont, Siniša Jasnić je potpredsednik kao i Nemac Edmund Šram, koji ne prisustvuje sednicama tog tela. Članovi su i Velibor Sovrović, bivši direktor „Laste“ koji je u leto 2014. uhapšen pod sumnjom da je sa saradnicima oštetio firmu za više od 130 miliona dinara. Aktivan član UO je i Slavko Radmilović, vlasnik firme Mak trejd, kao i Velizar Vlahović, koji ne prisustvuje sednicama. Član je bio i Milan Komazec, privrednik iz Stare Pazove koji je dao ostavku, a na sajtu TAS-a vidi se da mu je pronađena zamena, Miloš Stakić, iako on na Skupštini nije biran. Na čelu Nadzornog odbora je Srđan Bošković, koji je sa Jasnićem vodio i poslove Univerzijade 2009.

Šta kaže zakon

Da se Jasnić opstajanjem na dve funkcije u sportu nalazi u sukobu interesa potvrđuje član 99, stav 5 Zakona o sportu. Njime je izričito propisano da „predsednik uprave ili zastupnik nacionalnog granskog sportskog saveza ili drugog nacionalnog sportskog saveza ne može biti član uprave, predsednik ili zastupnik druge organizacije u oblasti sporta, osim uprave Olimpijskog komiteta Srbije, Paraolimpijskog komiteta Srbije, Sportskog saveza Srbije, Republičkog zavoda i Pokrajinskog zavoda“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari