U Srbiji se od stoke najviše uzgajaju svinje 1Foto: Pixabay/Lichtsammler

Većina stoke u Evropskoj uniji uzgaja se u samo nekoliko država članica. Veće države članice uglavnom su prisutnije na ovom polju. Najviše stoke uzgojila je Španija (22 odsto svinja u EU, 9 odsto goveda, 25 odsto ovaca i 23 odsto koza), Nemačka (18 odsto svinja i 15 odsto goveda), Francuska (9 odsto svinja, 24 odsto goveda i 12 odsto ovaca).

Još nekoliko država članica istakle su se kao relativno specijalizovane: Danska (9 odsto populacije svinja) Holandija (dodatnih 8 odsto), Irska (9 odsto populacije goveda), Grčka (14 odsto populacije ovaca i 31 odsto populacije koza).

U Srbiji se od stoke najviše uzgajaju svinje 2
Foto: ec.europa.eu/Eurostat

Evolucija populacije stoke u EU tokom vremena

Između 2010. i 2019. godine došlo je do fluktuacija u populaciji četiri glavne kategorije stoke. Populacija svinja u EU dostigla je maksimum od skoro 146 miliona u 2017. godini pre ponovnog pada. Međutim, u 2019. godini broj svinja je i dalje bio za 3 odsto veći nego u 2010. godini.

Tokom istog perioda, populacija goveda dostigla je vrhunac od skoro 80 miliona u 2016. godini (porast od 3 odsto u odnosu na 2010. godinu), pre nego što će se ponovo smanjiti tokom naredne tri godine. U 2019. godini bio je otprilike 1 odsto niži u odnosu na 2010. godinu.

Suprotno tome, između 2010. i 2019. godine populacija ovaca i koza održala je trend pada, opadajući za 7 odsto, odnosno 8 odsto u poređenju sa 2010. godinom.

U Srbiji se od stoke najviše uzgajaju svinje 3
Foto: ec.europa.eu/Eurostat

Situacija u Srbiji i regionu

Kada je u pitanju naša zemlja, u populaciji četiri glavne kategorije stoke u periodu od 2011. do 2019. godine beleže se manji ili veći padovi kao i porasti broja grla, a najprimetnije su promene kod svinja i goveda.

U Srbiji se od stoke najviše uzgajaju svinje 4
Foto: Danas.rs

Kod svinja je primetan pad u toku 2016. godine u odnosu na godinu pre od oko 8 odsto, dok je kod goveda iste godine taj pad iznosio nešto više od 2.5 odsto.

Kada je region u pitanju, svuda su zabeleženi izvesni padovi u broju stoke, dok je Albanija jedina zabeležila porast nešto više od 3 odsto u odnosu na 2015. godinu godinu, a porast broja goveda u istom periodu beleži Mađarska sa više od deset odsto.

U Srbiji se od stoke najviše uzgajaju svinje 5
Foto: Danas.rs

Ukoliko posmatramo brojno stanje ovaca i koza u periodu od 2011. do 2019. godine primećuje se manji, ali konstantan pad osim u nekoliko slučajeva. U odnosu na 2018. godinu, beleži se pad od oko 4 odsto kod ovaca, dok je kod koza primećen porast broja grla nešto više od 7 odsto.

Region se ne razlikuje mnogo od Srbije ni po ovom pitanju, osim Hrvatske koja jedina beleži rast broja grla ovaca i koza i to 8 odsto, odnosno 32 odsto.

U Srbiji se od stoke najviše uzgajaju svinje 6
Foto: Danas.rs

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.