Iako na jučerašnjoj sednici Odbora poverilaca Robnih kuća Beograd nisu donete spektakularne odluke, uspeh je što je stečajni upravnik Mirko Borovčanin prihvatio da se u stečajnu masu uvrste i objekti koji su do sada, iz nepoznatih razloga, bili izostavljeni, a reč je o objektima u Crnoj Gori i skladištu na Novom Beogradu.

Iako na jučerašnjoj sednici Odbora poverilaca Robnih kuća Beograd nisu donete spektakularne odluke, uspeh je što je stečajni upravnik Mirko Borovčanin prihvatio da se u stečajnu masu uvrste i objekti koji su do sada, iz nepoznatih razloga, bili izostavljeni, a reč je o objektima u Crnoj Gori i skladištu na Novom Beogradu. Takođe, zaključeno je da se „razmrse“ odnosi između preduzeća RK Beograd i Kompanije RK Beograd, što će najverovatnije biti urađeno za dvadesetak dana. Radnici Robnih kuća Beograd nastaviće proteste sve dok ih predstavnici ministarstava privrede i trgovine ne saslušaju i dok se ne postigne dogovor o reviziji stečaja kojim je obezvređena ogromna imovina tog preduzeća a zaposleni ostali bez prava na akcije. Nije moguće da država ne prihvata odgovornost što je odlukama donetim tokom iznuđenog stečaja, od početnih 49 miliona evra, dugovanje RK Beograd naraslo na sto miliona evra – izjavio je za Danas Radoje Arsenić, član Odbora poverilaca Kompanije Robnih kuća Beograd, i dodao da nijedan poverilac nije izmiren iako je od 2003. godine prodato više od 40 hiljada kvadrata elitnog poslovnog prostora u BIH, na Zlatiboru i Beogradu.
On podseća da prihod od zakupa nije dovoljan da se podmire ogromni troškovi stečaja, koji mesečno iznose više desetina hiljada evra, jer zakupci plaćaju nerealno niske cene, a mnogi od njih neredovno izmiruju svoje obaveze.
– Agencija za privatizaciju Srbije najavila je juče da će oglas za prodaju preduzeća Robne kuće „Beograd“, koje je u stečaju, biti objavljen tokom februara. „Na prodaju će biti ponuđeno preduzeće kao pravno lice, sva oprema, zemljište, zgrade i objekti koji su u njegovom vlasništvu, kao i ostala prava“, rekao je novinarima direktor Sektora Agencije za komunikacije Rade Šević. On je objasnio da će pravo učešća u nadmetanju za kupovinu Robnih kuća imati sva pravna lica u zemlji i inostranstvu. Šević je naglasio da je šteta prouzrokovana protestima bivših i sadašnjih radnika Robnih kuća „višestruka i može imati loš uticaj na buduće kupce, kao i sadašnje zakupce“. Predsednik Odbora poverilaca Robnih kuća „Beograd“ Gordana Jovanović rekla je da je procenjena vrednost te kompanije 200 miliona evra, a da će se prodavati po ceni od najmanje 100 miliona evra. Od prodajne cene, kako je dodala, biće isplaćeni svi poverioci Robnih kuća, među kojima i radnici koji protestuju.
Neki od radnika RK Beograd juče su stupili u štrajk glađu, a ostali nastavljaju protest u poslovnoj zgradi u Masarikovoj ulici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari