U toku potpisivanje ugovora sa 105 izbegličkih porodica koje su dobile pakete građevinskog materijala 1Foto: logo

U 26 gradova i opština u Srbiji u toku je potpisivanje ugovora sa 105 izbegličkih porodica iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske koje su, na konkursu Komesarijata za izbeglice i migracije, dobile pakete građevinskog materijala za završetak započete kuće i poboljšanje stambenih uslova života, saopštio je danas Komesarijat.

Vrednost jednog paketa je od 4.500 do 9.000 evra. Pomoć se dodeljuje u okviru Regionalnog stambenog programa, a ukupna vrednost nabavke je 792.138 evra, bez PDV.

Pakete građevinskog materijala dobile su izbegličke porodice koje imaju prebivalište u Bogatiću (15), Novom Bečeju (9), Smederevu (9), Kragujevcu  (8), Gornjem Milanovcu (8), Titelu (6), Plandištu (6), Paraćinu (5), Svilajncu (4), Mionici (4), Kovačici (4), Golupcu (4), Varvarinu (3), Opovu (3), Čačku (3).

Po dva paketa dodeljana su u Malom Zvorniku, Kraljevu, Arilju i po jedan paket u Blacu, Velikom Gradištu, Žablju, Pirotu, Prijepolju, Trsteniku, Ljigu i Prokuplju.

Regionalni stambeni program je zajednički višegodišnji program Srbije, BiH, Crne Gore i Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice sa prostora bivše Jugoslavije.

Do sada je iz tog programa u Srbiji zbrinuto 5.180 izbegličkih porodica iz BiH i  Hrvatske. U okviru tog broja, dodeljena su 1.893 paketa građevinskog materijala, izgrađeno i useljeno 1.647 stanova, kupljeno 1.350 seoskih kuća sa okućnicom i izgrađeno 290 montažnih kuća.

Program se sprovodi uz podršku OEBS, UNHCR i Banke za razvoj Saveta Evrope, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je najveći donator, SAD, Nemačke, Švajcarske, Italije, Norveške, Danske, Turske, Luksemburga, Španija, Kipra, Rumunije, Češke, Slovačke i Mađarske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari