U Vojvodini izgrađeno već osam vetroelektrana 1Foto: Pixabay/Pexels

Energetski bilans Srbije za 2020. godinu predviđa da oko 20 odsto ukupne potrošnje energije bude iz obnovljivih izvora, izjavio je potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević na otvaranju 9. Međunarodnih dana energetike i investicija na Novosadskom sajmu. 

Svi kapaciteti proizvodnje struje korišćenjem energije vetra u Srbiji izgrađeni su na teritoriji Vojvodine, dodao je on i podsetio da osam vetroelektrana proizvode električnu energiju u Kuli, Alibunaru, Vršcu, Plandištu, Kovačici i Kovinu, a očekuje se početak izgradnje još četiri elektrane u opštinama Alibunar i Pančevo.

U protekle četiri godine uloženo je preko 1,4 milijarde dinara za finansiranje i sufinansiranje projekata kojima su energetski sanirani objekti predškolskih ustanova, škola, bolnica i socijalnih ustanova, rekonstruisana je ulična rasveta i rasveta u brojnim javnim ustanovama. Milićević je dodao da je sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj počela izrada „Atlasa energetske efikasnosti AP Vojvodine“ analizom stanja energetske efikasnosti 81 javne zgrade.

Primenom predloženih mera za poboljšanje energetske efikasnosti ostvarila bi se ušteda 60 odsto energije i troškovi zagrevanja i rasvete tih objekata, a znatno bi se umanjilo zagađenje koje nastaje emitovanjem ugljen-dioksida. Pokrajina će i ove godine u cilju veće energetske efikasnosti u javnim zgradama podržati projekte štedljive rasvete, uvođenje solarnih panela u poljoprivredna gazdinstva i adaptaciju i rekonstrukciju javnih ustanova.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici rekao je da se sa predstvanicima srpskih vlasti dogovara novi finansijski paket koji će za ovu i narednu godinu obezbediti 80 miliona evra samo za zaštitu životne sredine u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari