Unikredit i EBRD kreditiraju malu privredu i građane sa 160 miliona evra 1Foto: Stanislav Milojković

Unikredit banka i Evropska banka za obnovu i razvoj potpisale su ugovor ukupne vrednosti od 160 miliona evra namenjen finansiranju malih i srednjih preduzeća i stambenom kreditiranju.

Prema rečima predsednice Izvršnog odbora Unikredit banke Feze Tan, saradnja sa EBRD-om će omogućiti jeftinije kreditiranje stanovništva i male privrede u Srbiji. Od ukupnog iznosa kredita, 65 miliona evra, kao i 4,1 milijarde dinara namenjenih za investicije i obrtni kapital, biće plasirano malim i srednjim preduzećima.

„MSP sektor je motor privrednog rasta i zaposlenosti. Ovim kreditima podržavamo državu u njenim naporima da poveća dinarizaciju“, rekla je Tan.

Još 60 miliona evra iz kreditne linije EBRD-a namenjeno je za finansiranje kupovine prvog stana, a predviđeno je da 60 odsto ovih kredita bude odobreno klijentima van Beograda.

Žužana Hargitai, direktorka EBRD-a za Zapadni Balkan, izjavila je da će ovi krediti najviše koristiti malim i srednjim preduzećima te da je dobro što se deo kredita odobrava u dinarima, što je naročito bitno maloj privredi koja nema prihode u devizama.

„Drugi cilj nam je podrška stambenom kreditiranju kako bi i građani sa manjim prihodima mogli da sebi obezbede stan“, rekla je Hargitai.

Fiksna kamata za stambene kredite ide od 2,09 odsto  za kredite odobrene na rok od pet godina pa do 3,99 za 20-godišnje kredite. Kamata na kredit sa varijabilnom stopom kreće od 2,3 procenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari