Uparivanje ponude i tražnje za investiranje u akcije Beogradske berze doprinelo je juče značajnijem padu vrednosti berzanskih indeksa. Tako je opšti indeks BELEXLINE trgovački dan završio u minusu od 1,4 odsto, dok su indeksi likvidnijih hartija, BELEX15 i SRX izgubili na vrednosti 2,7, odnosno 2,6 odsto.

Uparivanje ponude i tražnje za investiranje u akcije Beogradske berze doprinelo je juče značajnijem padu vrednosti berzanskih indeksa. Tako je opšti indeks BELEXLINE trgovački dan završio u minusu od 1,4 odsto, dok su indeksi likvidnijih hartija, BELEX15 i SRX izgubili na vrednosti 2,7, odnosno 2,6 odsto. Padu indeksa doprinele su hartije sa kontinuiranog trgovanja, od kojih 24 beleže pad, a samo deset rast vrednosti. Najveći pad vrednosti registrovan je kod akcija Telefonije (11,4 odsto), akcije Energoprojekta pale su za 5,8 odsto, Pupin Telekoma za 5,8 odsto i Sojaproteina za 5,3 odsto.
Ukupan promet na Beogradskoj berzi dostigao je 348,9 miliona dinara, a učešće stranih investitora premašilo je 60 odsto. Sa otrgovanim iznosom od 90,2 miliona dinara, akcije subotičke Fidelinke dominiraju u prometu. Akcijama Agrobanke trgovalo se za 40,4 miliona dinara, a cena od 21.500 dinara najniži je nivo na kojem su se akcije te banke našle u prethodne 52 nedelje. Kolaž hartija sa najvećim prometom upotpunjuju vlasnički papiri AIK banke, sa realizovanom tražnjom od 37,9 miliona dinara, kao i papiri uljare Vital (promet od 24,9 miliona dinara). Na akcije zemunskog Navipa potrošeno je 18,4 miliona dinara, što je uticalo na rast njihove vrednosti od 15,7 odsto.
Pored Navipa, rast cene beleže i akcije Pobeda holdinga iz Petrovaradina (11,1 odsto) i Vino Župe iz Aleksandrovca (devet odsto). Skok akcija Vino Župe podigao je cenu hartija od vrednosti te firme na rekordnih 12.000 dinara.
Od ostalih vesti sa Beogradske berze, izdvaja se smanjen promet obveznica Republike Srbije (155.052 evra) i jedna blok transakcija, gde se trgovalo akcijama preduzeća Naftagas Montaže iz Zrenjanina za 1,9 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari