Upozorenje Srbiji zbog gasa 1Foto: Bojan Cvejić

Evropska energetska zajednica upozorila je Vladu Srbije da su prekršeni evropski propisi o konkurenciji na tržištu prirodnog gasa, kada je potpisan ugovor između NIS i ruskog Gazproma 2012. godine, objavila je ta organizacija na svom Internet sajtu.

Sekretarijat Evropske energetske zajednice je uputio otvoreno pismo Vladi Srbije u kome upozorava da nije postupila u skladu sa sporazumima o energetici, jer je ugovor sa ruskom firmom uticao na tržište.

Sekretarijat je poslao otvoreno pismo Srbiji o sporazumu između vlada Srbije i Rusije o snabdevanju Srbije gasom iz 2012. godine, koji se primenjuje kroz sporazum između firmi Gazprom Export i Jugorosgaz, odnosno članu tog sporazuma u kome se precizira da je taj gas namenjen tržištu Srbije.

Ta klauzula o destinaciji tog gasa predstavlja kršenje zakona o konkurenciji iz sporazuma o Energetskoj zajednici, kaže se u saopštenju. Sekretarijat je došao do preliminarnog zaključka da je Srbija prekršila svoje obaveze po sporazumu o Energetskoj zajednici tako što je ratifikovala sporazum sa Rusijom.

Upućivanjem pisma, Zajednica je pokrenula preliminarnu proceduru da bi Vlada Srbije mogla da u roku od dva meseca odgovori na tvrdnje da su prekršeni propisi Zajednice i omogući sekretarijatu Zajednice da utvrdi pozadinu slučaja, kaže se u saopštenju Evropske energetske zajednice.

Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije saopštilo je danas da je Sekretarijat Energetske zajednice inicirao preliminarnu proceduru, čiji je cilj da Srbija u roku od dva meseca reaguje na konstatacije da jedan član međuvladinog Sporazuma o snabdevanju prirodnim gasom nije usaglašen sa Ugovorom o osnivanju Energetske zajednice.

U saopštenju se podseća da je Sporazumu o snabdevanju prirodnim gasom potpisan sa Ruskom Federacijom 2012.godine. Ministarstvo rudarstva i energetike će, u saradnji sa svim relevantnim institucijama Srbije, u navedenom roku detaljno razmotriti navode i blagovremeno dostaviti odgovor Sekretarijatu Energetske zajednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari