Upozorenje Srbiji zbog gasa

Ostavite komentar


  1. Vlada Srbije nikako nije smela da potpiše ugovor da se gas koristi isključivo u Srbiji. trebali su da taj gas koji uvezu preprodaju EU ili je možda EU mislila da ona uveze gas iz Rusije pa da preproda nama. Stvarno su trgovci. Niko im nije ravan.

  2. Radi se o tome, Jankoviću, da ove evropske klauzule sprečavaju da Ruska Federacija sklapa ugovore s pojedinačnim evropskim državama i da svakoj od njih prodaje gas po posebnim cenama i uslovima, a sprečava da one taj gas dalje razmenjuju među sobom, jer to onda Ruskoj Federaciji ostavlja mogućnost da svojim prektično monopolskim položajem ucenjuje pojedinačne države i cenom gasa diktira politiku. Tako bi recimo Rusija mogla da "nagradi" Slovačku gasom ispod cene, a da štetu nadoknadi "kažnjavajući" Češku – Rusiju čitava operacija ništa ne bi koštala, i evropa bi sama plaćala za ruski upliv u sopstvenu politiku. To je strategija koju je još početkom 2000-tih tada freški Putin najavio kao "energetsko oružje". Direktiva o otvorenom tržištu je evropski odgovor na to oružje. A, zašto je za Srbiju dobro da ima otvoreno tržište energenata je sasvim očigledno – ako nama Rusija iz bilo kog razloga prodaje gas ispod cene i ako imamo viškove, mi taj gas možemo da prodamo susedima (čim se priključimo na regionalne gasovode) i vratio deo novca u budžet, a ako nam pak ponestane gasa iz ruskih izvora, mi ga možemo kupiti od suseda koji imaju viškove, ili alternativne izvore. Nema nikakvog smisla da Srbi plaćaju gas skuplje nego Nemci, samo zato što u Moskvi diktiraju da li možemo da uvozimo i izvozimo gas koji smo platili.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 8. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Milena Minja Bogavac, dramaturškinja

Svojevremeno čitala sam sve dnevne novine u nadi da ću tako biti najobjektivnije informisana. Od 2013. godine do danas čitam isključivo Danas.