Uređenje centra od donacija programa EU 1FOTO: TO Zlatibor

Zlatibor će uskoro dobiti novu pešačku stazu oko jezera sa savremenim mobilijarom, a do polovine naredne godine trebalo bi i da bude završena izgradnja sportskog parka na toj planini.

U Turističkoj organizaciji Zlatibor navode da se jesenji meseci, zbog manjeg broja gostiju, koriste za unapređenje turističke ponude i što prijatnijeg budućeg boravka turista na najposećenijoj srpskoj planini.

U centru Zlatibora, koji svakodnevni privlači i najveći broj gostiju, uređuje se pešačka staza koja će voditi do hotela „Olimp“. Taj projekat je osmislila Turistička organizacija Zlatibor, u saradnji sa Regionalnom razvojnom agencijom Zlatibor iz Užica i Turističkom organizacijom regije Zapadna Srbija.

– Tokom druge faze tog projekta postavljene su klupe i ležaljke za odmor, a uskoro će biti završena i rasveta duž cele staze, tako da će jezero i u večernjim satima biti veoma atraktivno posetiocima, kazao je za Danas Vladimir Živanović, direktor TO Zlatibor, i dodao da uređenje staze košta oko 700.000 dinara, a rasveta oko 350.000 dinara. Uređenje prostora oko jezera, kako kaže, biće nastavljeno i naredne godine, kada će, pored nedavno postavljene postojeće plutajuće fontane na jezeru, biti postavljene još dve ili tri takve fontane, kao i dodatni mobilijar na pešačkoj stazi, poput klupa i korpi za otpatke.

– Kompletna zona oko jezera biće uređenija i dobićemo lep i sadržajan prostor, ocenio je naš sagovornik i najavio izgradnju i sportskog parka, na lokaciji preko puta sedišta TO Zlatibor, kod terena za odbojku na pesku. Taj projekat finansira se iz programa Podrška Evropske unije razvoju opština (EUPRO), a sprovodi ga Kancelarija UN za projektne usluge (UNOPS) u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije i resornim ministarstvima i institucijama Vlade Srbije. Ukupna vrednost projekta je 142.000 evra, od čega je donacija 115.000 evra, a učešće Opštine Čajetina je 26.000 evra, objasnio je Živanović.

Budući sportski park, ali i ostali sadržaji u centralnom delu, poput jezera, uređenih pešačkih staza, teniskih terena i drugih, biće povezani u funkcionalni i zanimljivi sportsko-rekreativni kompleks. On će se graditi na parceli čiji je vlasnik Opština Čajetina, imaće manju atletsku stazu, tribine, teretanu na otvorenom, sa spravama i igraonicama za decu i druge sadržaje, a sve to biće dostupno ne samo turistima nego i svim građanima Zlatibora i Čajetine.

– Planom je predviđeno da se sportski park završi dogodine do juna, ali očekujemo da ćemo ga završiti i ranije, možda u maju. S druge strane, on će se uklopiti u postojeći prirodni ambijent, dodao je naš sagovornik.

Novi kružni tok na magistrali

Osim podrške izgradnji sportskog parka, Program EU PRO je sa 10.500 evra podržao i čajetinski projekat izrade Plana detaljne regulacije za gradnju novog kružnog toka na magistrali, u blizini auto-kampa, a učešće te lokalne samouprave je oko 4.800 evra. Arsen Đurić, zamenik predsednika opštine, saopštio je da će budući kružni tok omogućiti vozilima lakši i bezbedniji prilaz auto-kampu, Tić Polju, Rudinama, Rožanstvu i Sirogojnu, a s druge strane i novom hotelu „Tornik”, Dino parku, „Čigoti”, sportskim terenima i drugim objektima u centru Zlatibora. On je objasnio da su opštinska sredstva za taj projekat i izgradnju sportskog parka planirana rebalansom opštinskog budžeta, da će donacije biti uplaćene narednih dana i da je u pripremi dokumentacija za tender koji bi trebalo da bude raspisan do kraja ovog meseca. Radovi bi, kako je najavio, mogli da počnu na proleće, čim vremenske prilike to dozvole.

Novo radno vreme Stopića pećine

Radno vreme Stopića pećine je promenjeno i ona je otvorena od od 9,30 do 16,30 časova. Taj speleološki biser je poznat po bigrenim kadama, prirodnom fenomenu, ulazu impozantnih dimenzija i pećinskom vodopadu, a nalazi se u ataru sela Rožanstva, na 19 kilometara od centra Zlatibora.

Projekat se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta Opštine Čajetina

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari