Uskoro novi konkurs za medicinske tehničare koji žele posao u Nemačkoj 1Ilustracija Foto: Pixabay/DarkoStojanovic

Novi konkurs za medicinske sestre i tehničare opšteg ili pedijatrijskog smera koji žele da nadju posao u Nemačkoj biće objavljen u martu, najavio je danas je nemački program „Triple Win“ koji je posrednik u odabiru kandidata.

Na prethodnom konkursu je izabrano 50 kandidata koji će imati intervjue sa predstavnicima Nemačke centrala za rad sa strancima i stručno posredovanje, Nacionalne službe za zapošljavanje Srbije i „Triple Win“ projekta.

Intervjui će danas biti održani u Kragujevcu, a sutra u Beogradu. Kandidati koji budu izabrani biće obavešteni u roku od nedelju dana.

Projekta „Triple Win“ je u saopštenju istakao da kandidatima garantuje siguran put u Nemačku, s obzirom da svi nemački poslodavci takođe moraju da ispune uslove za učešće na projektu i ugovorom koji potpisuju sa projektom obavezuju se na ispunjenje svih obaveza.

To se pre svega odnosi na zaključivanje radnog odnosa u Nemačkoj pod istim uslovima kao i za osobe koje već rade u Nemačkoj.

Minimalna zarada medicinskog osoblje koje posredstvom „Triple Win“ projekta odlaze u Nemačku sada je, pre nostrifikacije diplome 2.000 evra bruto, a nakon nostrifikacije 2.400 evra.

Projekat „Triple Win“ se sprovodi na osnovu Sporazuma o posredovanju i privremenom zapošljavanju radnika, državljana Srbije u Nemačkoj, zaključenog 2013. godine.

„Triple Win“ projekat je za šest godina posredovao u odlasku u Nemačku 660 medicinskih i pedijatrijskih sestara i tehničara.

Po oceni projekta, ta brojka je daleko od zabrinjavajuće, jer svake godine medicinske škole u Srbiji završi mnogo više srednjoškolaca, koji nakon diplomiranja ne mogu da se zaposle.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari