Novi konkurs za projektno sufinansiranje medija u Novom Pazaru 1Foto: Grad Novi Pazar

Gradsko veće Novog Pazara raspisalo je, ove godine, drugi javni poziv za sufinansiranje medijskih projekata.

Za tu namenu iz gradskog budžeta biće izdvojeno 6,6 miliona dinara, skoro šest puta manje od izdvojenih sredstava za prvi ovogodišnji konkurs.

Pravo da učestvuju na konkursu imaju televizijske i radio kuće, internet portali i štampani mediji. Najmanja suma, koja će biti dodeljena po projektu, je 200 hiljada, a najveća 1,6 miliona dinara.

Javni poziv je otvoren do 29.aprila, a do 22.aprila otvoren je konkurs za članove komisije koja će ocenjivati projekte.

U uslovima konkursa navedeno je da projekat, u skladu sa zakonskim odredbama, “ne podrazumeva praćenje društvenih, ekonomskih, politilkih, kulturnih, sportskih i drugih dešavanja na dnevnom nivou (vesti, centralna informativna emisija, jutarnji program, pregled dana i slično).

Odluka komisije, koja je ocenjivala projekte na prvom ovogodišnjem konkursu, o raspodeli sredstava izazvala je brojna negodovanja i šest medija je odbilo da primi novac za svoje sadržaje.

Komisija je 39 miliona dinara,iz gradske kase, rasporedila na 15 medijskih projekata.
Očekivano, najviše sredstava dodeljeno je RTV Novi Pazar, koja je, za jedan projekat dobila 32,25 miliona dinara ili više od 80 odsto od ukupno izdvojene sume iz gradske kase, a ostalih 6,75 miliona raspoređeno je na ostalih 14 projekata.

U RTV Novi Pazar “slilo” se još 800 hiljada dinara, jer je Komisija odlučila da po 200 hiljada dinara dobiju četiri udruženja čiji vlasnici su novinari u toj kući, pa je za raspodelu drugima ostalo manje od 6 miliona dinara.

Zbog činjenice da se na konkursima za sufinansiranje medijskih projekata, godinama, ponavlja ista situacija i da najviše sredstava dobija ta privatizovana medijska kuća, koja je i po istraživanjima BIRN-a apsolutni rekorder u Srbiji po dobijenim sredstvima iz lokalnih samourava i Ministarstva informisanja, da se sredstva nepravedno i neravnomerno dodeljuju i favorizuje jedan medij, šest novopazarskih medija je odbilo do primi novac. Njima je ukupno dodeljeno 3,5 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari