Na sastanku održanom pre dva meseca mesari su se, da bi izbegli optužbe da se ponašaju monopolski, dogovorili da cenu mesa određuje tržište, odnosno zakon ponude i potražnje, ali su pri tom ukazali na činjenicu da jena tržištu žive stoke tražnja veća od ponude. U međuvremenu meso je poskupelo za oko 10 odsto, ali je zbog cene žive vage koja je dostigla 120 dinara, najavljeno još jedno poskupljenje.

Na sastanku održanom pre dva meseca mesari su se, da bi izbegli optužbe da se ponašaju monopolski, dogovorili da cenu mesa određuje tržište, odnosno zakon ponude i potražnje, ali su pri tom ukazali na činjenicu da jena tržištu žive stoke tražnja veća od ponude. U međuvremenu meso je poskupelo za oko 10 odsto, ali je zbog cene žive vage koja je dostigla 120 dinara, najavljeno još jedno poskupljenje.
Danilo Golubović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, izjavio je za Danas da cena svinjskog mesa nije uslovljena samo ponudom i tražnjom već i cenom kukuruza.

Zatišje pred buru

Rajko Latinović, generalni direktor PKB Imes, smatra da su cene mesa relativno mirne, ali dodaje da je to zatišje pred buru.

– Rast cene kukuruza će sigurno izazvati novo poskupljenje mesa. Moj utisak je da proizvođači izbegavaju da započnu novi tovni ciklus, a ono malo tovljenika u oborima ubrzano kolju. Osim toga, Uredba o zabrani izvoza žitarica se ne poštuje, tačnije izvoz nije ni obustavljen jer kad je uredba doneta, umesto pšenicom izvoznici su trgovali brašnom i prekrupom, navodno zbog zamerki upućenih iz Evropske unije – kaže Latinović, dodajući da se rast cena mesa ne može zaustaviti administrativnim merama.

– Poljoprivrednici koji se organizovano bave tovom svinja imaju dugoročne ugovore i njihova ponuda i tražnja je stabilna, a otkupne cene precizirane ugovorima sa klanicama. Problem postoji kod individualnih proizvođača, zbog pada otkupne cene tovljenika koji u poslednje tri nedelje intenzivnije kolju svinje. Pri tom, sigurno je da će veštački sušeni kukuruz, čija je cena na berzi dostigla iznos od 19,2 dinara za kilogram, uticati na cenu stočne hrane i mesa. Ali ako se utvrdi da je snabdevenost tržišta ugrožena i Vlada će odgovarajućim merama reagovati kako bi predupredila poskupljenje – ističe Golubović.
Komentarišući podatak da se i pored Uredbe o zabrani izvoza žita, kukuruza i soje izvozi brašno i prekrupa, Golubović kaže d ti artikli nisu obuhvaćeni uredbom. “ Pošto uredbom nije zabranjen izvoz proizvoda od žitarica oni se nesmetano izvoze. Utešno je pritom, što su to proizvodi sa višom cenom pa je taj izvoz dobrodošao“, kaže Golubović, dodajući da postoji problem sa Evropskom unijom, koja je protiv direktne zabrane izvoza, pa se planira usvajanje modifikovane uredbe koja bi bila kompatibilna sa zahtevima i pravilima trgovanja EU.
Đorđe Bugarin, sekretar Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Vojvodine prognozira da će cene mesa rasti, a nivo poskupljena će zavisiti od kupovne moći potrošača. „Kupovna moć stanovništva limitirana je zaradama i one će praktično određivati cenu mesa. Kako prosečne plate nisu dovoljne za podmirenje svih troškova, a pogotovo ne za kupovinu skupog mesa, treba očekivati pad proizvodnje, smatra Bugarin dodajući da godinama niko ne brine o svinjogojstvu. Naš sagovornik ističe da je selekcija rasa koje se gaje i tove jedan od problema, mada niko ne brine ni o unapređenju načina ishrane stoke, pogotovo svinja u tovu, koje se zbog štednje hrane skupim kukuruzom ili hranom u kojoj je povećano učešće kukuruza, što utiče na kvalitet mesa. “ Niko ne uči poljoprivrednike da treba menjati dosadašnji način ishrane svinja da bi meso bilo kvalitetnije. Nezadovoljstvo zbog niskih otkupnih cena će sigurno doprineti padu proizvodnje, što će na drugoj strani uticati na skok cene mesa, kaže Bugarin.
Bugarin podseća da zbog svinjske kuge i načina ishrane tovljenika nije moguće izvoziti svinjsko meso na tržište EU, a slične probleme imaju i zemlje članice CEFTA. „Stočari su suočeni sa velikim problemima, mada za njih nisu pripremljeni. To znači da moraju brzo da menjaju rasni sastav svinja za tov, recepte za ishranu i tako poboljšaju kvalitet mesa“, tvrdi Bugarin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari