Usvojen budžet Šapca 1Foto:D.E.

Na petoj sednici Gradske skupštine usvojen je budžet za 2021. godinu u iznosu od 4,1 milijarde dinara.

Budžet je usvojen bez diskusije sa 41 glasom, a sednici nisu prisustvovala 22 odbornika opozicije.

Novi budžet u nivou je ovogodišnjeg, koji je izneo oko četiri milijarde dinara.

Najviše stavke prihoda su porezi na zarade 1,6 milijardi dinara i porez na dohodak, dobit i kapitalnu dobit 1,9 milijaridi dinara, dok se od poreza na imovinu očekuje 595 miliona dinara.

Kod troškova smanjena su izdvajanja za kulturu od nekadašnjih sedam odsto mannje od šest odsto, i iznose 196 miliona, za medijske projekte izdvojeno je 30 miliona dinara, dva manje nego prethodnih godina, a do povećanja je došlo u izdvajanju za sport, na 150 miliona dinara za dotacije sportskim klubovima.

I dalje najviše se izvdaja za predškolsko vaspitanje 580 miliona dinara, za socijalnu pomoć namenjeno je 60 miliona dinara, za osnovne škole 215 miliona a za srednje 134 miliona.

Novina u budžetu su sredstva za izradu projektno-tenhničke dokumentacije u iznosu od 90 miliona dinara, i to za izgradnju otvorenog bazena i rekonstrukciju bolnice.

Za saobraćaj i održavanje saobraćajne infrastrukture predviđeno je 416 miliona dinara, podrška agraru i poljoprvirednicima planirana je u i iznosu od 120 miliona dinara. Za servisiranje javnog duga planirano je 294 miliona dinara.

Za razliku od prethodnih sednica, kada je SNS bila opozicija, diskusija je trajala i po deset i više časova.

Simptomatično, da iako su tvrdili da tadašnja gradska vlast arči sredstva, da je pred bankrotom, završni račun i celokupno poslovanje kontrolisala je DRI i druge inspekcije, i nije bile nijedne primedbe.

U gradskoj kasi ostavljeno je 209 miliona dinara sa svim plaćenim računima.

Odbornici sa liste Nebojša Zelenović-Šabac je naš” i UDS-a, smatraju da je vladajuća većina nelegalno i nelegitmno zadobila lokalnu vlast, jer su dva puta ponavljani izbori zbog kupovine glasova, pretnji i ucena, kao i falsifikovanja glasačkih listića.

Do sada o tome se nije izjasnio Ustavni sud ni tužilaštva, pre svega tužilaštvo za organizovani kriminal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari