Usvojeni Predlog zakona o trgovini i Predlog zakona o robnim berzama 1Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević (arhiva)

Vlada Srbije saopštila je da je na današnjoj sednici usvojila dva zakonska predloga iz oblasti trgovine: Predlog zakona o trgovini i Predlog zakona o robnim berzama.

„Modernizacija i razvoj trgovinskog sektora, a posebno maloprodajnog imaju direktan i indirektan uticaj na ekonomiju, posebno imajući u vidu podatak da 19 odsto od ukupnog broja zaposlenih radi u trgovini, a njen udeo u BDP-u iznosi oko deset odsto. Predlogom zakona o trgovini regulisaće se i Internet prodaja, s obzirom na to da ona ima sve veće učešće u ukupnom maloprodajnom prometu. Predlogom zakona o robnim berzama uređuje se robno-berzansko tržište, koje je indikator sigurnosti i konkurentnosti određene privrede, kao i način eliminisanja netržišnih rizika u poslovanju“, navodi se u obrazloženju.

Na sednici je, kako se dodaj, usvojen i Predlog zakona o regulisanim profesijama i priznavanju profesionalnih kvalifikacija. U okviru procesa pristupanja Evropskoj uniji, usvajanjem ovog zakona uređuje se međusobno priznavanje profesionalnih kvalifikacija između državljana zemalja članica EU, uključujući i mere koje olakšavaju ostvarivanje prava na poslovno nastanjivanje i slobodu pružanja usluga.

Vlada je dodelila nacionalno sportsko priznanje veslaču Goranu Jagaru za osvojenu zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu održanom 2007. godine u Poznanju, u Poljskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari