Utvrđene nepravilnosti u iznosu od 217 milijardi dinara kod budžetskih korisnika 1Foto: Pixabay/stevepb

Državna revizorska institucija je tokom prošle godine kod budžetskih korisnika utvrdila greške i nepravilnosti u iznosu od 217 milijardi dinara, saopštio je danas predsednik te institucije Duško Pejović.

On je na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen izveštaj Državne revizorske institucije precizirao da su greške u podnošenju finansijskih izveštaja iznosile 195 miliona dinara, odnosno 90 odsto ukupnih nepravilnosti.

Prema Pejovićevim rečima, nepravilnosti u poslovanju su iznosile 22 milijarde dinara, što je 10 odsto od ukupnih nepravilnosti.

Naveo je da je reč je o pogrešnim evidentiranjima, pa su iskazani manji ili veći iznosi od stvarnih. Predsednik Državne revizorske institucije napomenuo je da je kako bi se ovakve greške izbegle neophodna bolja obučenost i sertifikovanost svih koji se bave finansijskim izveštajima.

Tokom 2018. godine Državna revizorska institucija podnela je 289 prijava protiv 157 odgovornih.

Pejović je istakao da je u javnim nabavkama utvrđeno 3,14 milijardi dinara „odstupanja“, što je 12,04 odsto nepravilnosti. A kao najteže nepravilnosti pominju se zaključeni ugovori bez sprovedenih postupaka javnih nabavki.

On je od nadležnih institucija zatražio adekvatnije kažnjavanje ovakvih postupaka.

Prema danas iznetim podacima u 61 odsto slučajeva Državna revizorska institucija primetila je nedostatke u sistemu internih kontrola, dok interna revizija nije uspostavljena na odgovarajući način kod 77 odsto korisnika javnih sredstava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari