Foto: Pixabay/stevepb

On je na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen izveštaj Državne revizorske institucije precizirao da su greške u podnošenju finansijskih izveštaja iznosile 195 miliona dinara, odnosno 90 odsto ukupnih nepravilnosti.

Prema Pejovićevim rečima, nepravilnosti u poslovanju su iznosile 22 milijarde dinara, što je 10 odsto od ukupnih nepravilnosti.

Naveo je da je reč je o pogrešnim evidentiranjima, pa su iskazani manji ili veći iznosi od stvarnih. Predsednik Državne revizorske institucije napomenuo je da je kako bi se ovakve greške izbegle neophodna bolja obučenost i sertifikovanost svih koji se bave finansijskim izveštajima.

Tokom 2018. godine Državna revizorska institucija podnela je 289 prijava protiv 157 odgovornih.

Pejović je istakao da je u javnim nabavkama utvrđeno 3,14 milijardi dinara „odstupanja“, što je 12,04 odsto nepravilnosti. A kao najteže nepravilnosti pominju se zaključeni ugovori bez sprovedenih postupaka javnih nabavki.

On je od nadležnih institucija zatražio adekvatnije kažnjavanje ovakvih postupaka.

Prema danas iznetim podacima u 61 odsto slučajeva Državna revizorska institucija primetila je nedostatke u sistemu internih kontrola, dok interna revizija nije uspostavljena na odgovarajući način kod 77 odsto korisnika javnih sredstava.

Povezani tekstovi