Uzeli subvencije, a sad dele otkaze 1Foto: FoNet/ Kostadin Kamenov

U niškoj fabrici led rasvete austrijskog Cumtobela, koja je otvorena pre dve godine sa najavom da će do sledeće godine zaposliti 1.100 radnika, i za koju je država izdvojila osam miliona evra subvencija za takvo zapošljavanje, počelo je smanjenje broja zaposlenih „zbog posledica krize izazvane epidemijom korona virusa“, navode radnici, kao i pojedina dokumenta u koja je Danas imao uvid.

Prema odluci firme Tridonik, koja ima 232 radnika, i zajedno sa firmom Lajting čini deo Cumtobela u Nišu, a koja nam je dostavljena, bez posla bi od sutra trebalo da ostane deset operatera.

Pojedini radnici Cumtobela kažu da je navodno već odlučeno da takva sudbina čeka „oko njih 100“, a da ih je već „otišlo oko 20“.

Atmosfera u fabrici je „kao u logoru“, a „odabrani“ za odlazak se „primoravaju da radni odnos raskinu ‘sporazumno, uz otpremninu od 150.000 dinara i ‘na sopstveni zahtev'“, kažu oni.

Menadžment Cumtobela, koji je u delu medija označen kao „Vučićeva fabrika“, nakon što je on položio kamen temeljac i svečano je otvorio, do zaključenja ovog izdanja nije odgovorio na naša pitanja.

U odluci menadžmenta Tridonika o „višku zaposlenih“, navodi se da „prestaje potreba za radom“ deset operatera u rezličitim sektorima, a da će kriterijumi po kojima će oni biti izabrani biti „rezultati rada“.

– Kompanija je izvozno orijentisana i skoro 100 odsto proizvodnje se izvozi na tržište EU, te usled globalne pandemije postoji veliki pad potražnje za proizvodima za osvetljenje. Konkretno, u slučaju Tridonic SRB, smanjenje tog obima je preko 30 odsto, što je uticalo na promenu smenskog režima i smanjenja broja smena sa tri na dve po danu – navodi se u ovoj odluci.

Međutim, radnici te firme i drugih delova niškog Cumtobela, koji žele da ostanu anonimni, kažu da kriterijuma za ostanak radnika bez posla nema, već su oni uglavnom „lični“, tako da se to navodno dešava „onima koji su imali sukobe sa šefovima“, kao i onima kojima se desilo da opravdano odu na bolovanje.

„Izabrani“ radnici se zovu na razgovor kod nadležne menadžerke, gde im se uz osmeh ponudi da „na sopstveni zahtev, sporazumno“ raskinu ugovor o radu, uz propisanu otpremninu, a ako odbiju „osmesi nestaju i kreće jako neprijatan ton i ubeđivanje“ da im je to bolja varijanta nego da budu proglašeni tehnološkim viškom.

– A sve to jer ako ne pristanemo na tu otpremninu moraće stvarno da nas proglase tehnološkim viškom i na naše mesto neće moći nikog da zaposle. To im ne odgovara jer im za svakog zaposlenog država plaća subvencije – kaže taj radnik.

Srđan Nonić, predstavnik Niške inicijative, koja je u javnosti „otvorila“ ovu temu, juče je apelovao na rukovodstvo Cumtobela da obavesti javnost o smanjenju broja zaposlenih i situaciji u fabrici.

– Radnici su subvencionisani iz budžeta Srbije, dakle novcem svih nas, ima tvrdnji da se prava radnika ugrožavaju i da postoji mobing, a reč je o fabrici koja je vezivana za predsednika Srbije Vučića i koja je za njega imala „reklamni efekat“. Takvi odgovori nam se duguju i jer je reč o sudbinama naših sugrađana – objašnjava Nonić za Danas.

Vučić je prilikom polaganja kamena temeljca za nišku fabriku, u julu 2017, i svečanog otvaranja, u septembru 2018, između ostalog kazao da je Cumtobel „mercedes u svetu najnovijih tehnologija rasvete“.

On je kazao da subvencije za zapošljavanje u niškoj fabrici iznose „oko osam ili devet miliona evra“, uz zaključak: „Hvala Bogu da smo ih dali, da nismo dali oni sad ne bi bili ovde, bili bi na nekom drugom mestu“.

Sloga: Možda otkaza ipak neće biti

„Prema informacijama koje imam, bez posla je ostalo 20 radnika, a priprema se ista sudbina za još 20. Ne znam, međutim, da li će se to i dogoditi, jer sam od nekih predstavnika Grada saznao da su oni razgovarali sa predstavnicima Cumtobela da se održi „zadati“ broj radnika, ko i da se Cumtobelu pomogne da dobije neki posao, koji bi mu to omogućio, što je, koliko znam, i obezbeđeno. Uostalom, ova kompanija ne bi smela da prenebregne ni obaveze prema Vladi, odnosno da otpušta radnike čije je radno mesto država već platila“, kaže predsednik sindikata Sloga za jug Srbije Dejan Ilić.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

9 reagovanja na “Uzeli subvencije, a sad dele otkaze”

  1. „Da se Cumtobelu pomogne da dobije neki posao“ kako bi mogao da zadrzi radnike… Dajte meni subvencije za radnike,pomozite da dobijam poslove sa drzavom i bicu najbolji privrednik.

  2. Ako je vlada dala subvencije, mora i da kontroliše tu firmu da li poštuju ugovor! Ako ne, povratiti subvencije! Drugo, ako otpuste 20 radnika, zar ne moraju da se konsultuju sa biroom za zapošljavanje, ili komorom?
    Na zapadu su takvi fabrikantni korektni i firme za primer, a čim idu na istok, ponašaju se robovlasnički! Da li je moguće, da se ljudi brzo izmene i prilagode zemlji u kojoj su sada, dvojni moral i pohlepa!!!

  3. diskriminacija gradjana Srbije , kao da domaca firma nije mogla da kupi licencu u Kini za proizvodnju LED sijalica . nego su moprali da daju subvenciju 8 miliona ,a nije iskljuceno da je ovaj Rezim sve fingirao i samo podelio novac , mi imamo Narod koji ne reaguje , 4 miljarde dolara da nestanu iz trezora Narodne Banke ovde niko nece reagovati #### primer je zaduzili Srbiju za 5 miljardi eura samo 2020 i nigde nema nikakvog traga gde je taj novac otisao …..niti bilo kakva kalkulacija kako ce se taj kredit otplacivati , stalno se sprovodi logika ,, povecacemo poreze ovoj ugnjetavanoj sirotinji i isplacovace i ovih 5 miljardi eura ,, i narod to cutanjem prihvata , zato ova drzava po mome misljenju ne moze da opstane , to propadanje sprovodi se po modelu ,, usporenog snimka ,, tj razvlaci se propadanje na najduze moguce vreme , kao kada kupis 3 kilograma brasna i ceo mesec zivis na palacinkama sa vodom , preziveces sa 4 kilograma brasna ,to je sigurno , sa tom logikom plata moze da bude 4 eura

    • Naravno da je moguće da i domaća firma to proizvodi. Nije problem nešto proizvesti, već prodati. Važno je da u Srbiji svi sve znate, samo mi nije jasno kako moja firma be može da nađe normalnog radnika. Svi bi hteli da dođu da rade, ali tek svaki deseti nešto zna. Ostali rade, jer nema boljih, a ne zato što oni zaslužuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.