Foto: FoNet Nenad Djordjevic

On je rekao da se više ministara, kao i on lično, zalagalo za ovu promenu i da to pitanje nije „stavljeno pod tepih“, ali da bi ad hok oduzimanjem novca od lokalnih samouprava neki bili oštećeni, a drugi ne. U međuvremenu, kako je rekao, i dalje će na snazi biti mehanizmi pritiska na predsednike opština da novac iz republičkog budžeta koji se namenski izdvaja za zarade zaposlenih u predškolskim ustanovama, ne troše na druge stvari.

LJiljana Kiković, predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja, napominje za Danas da zaposleni u toj delatnosti nisu zadovoljni postojećim stanjem i da se „sve vrti oko političkog dogovora“.

– Ne tražimo veće plate, to je ista masa sredstava, već da se zarade isplaćuju na drugačiji način da se ne bi desilo da lokalne samouprave novac potroše na druge stvari. U Zaječaru su, recimo, plate u predškolskim ustanovama kasnile četiri meseca, a obrazloženje opštinskih čelnika je bilo da završavaju stadion. Situacije se popravila i plate se sada uglavnom redovno isplaćuju – navela je Kiković.

Ona je istakla da je u predškolstvu i dalje niz neregulisanih pitanja i da se o poziciji ove delatnosti u predlogu platnih grupa i razreda još pregovara.

– Smatramo da vaspitači sa sedmim stepenom stručne spreme treba da budu u devetoj platnoj grupi kao i nastavnici sa razrednim starešinstvom, jer rade sličan posao. Osim toga, u osnovnim i srednjim školama je takvih nastavnika preko 30.000, a vaspitača samo šest, sedam hiljada, Nemamo ništa protiv zaposlenih u školama, samo želimo da imamo istu poziciju – kaže Kiković.