Treći revitalizovani agregat Hidroelektrane „Bajina Bašta“ juče je u prisustvu premijera Ivice Dačića, ministarke energetike Zorane Mihajlović i visokih funkcionera vlade i EPS-a, svečano pušten u rad i započeta je četvrta faza revitalizacije ove HE. Ukupna vrednost projekta revitalizacije koji predstavlja jednu od najznačajnijih investicija za energetski sistem Srbije, je 77 miliona evra, od čega je 30 miliona evra obezbeđeno kroz kredit KfW banke, a 47 miliona evra obezbeđuje EPS iz prihoda od prodaje električne energije.

Po završetku revitalizacije, umesto instalisanih 368 megavata HE „Bajina Bašta“ imaće snagu od 420 megavata, a njen radni vek biće produžen za 30 do 40 godina. Radovi na četvrtom agregatu trebalo bi da budu završeni u avgustu 2013. godine.

Dačić je čestitao na do sada obavljenim poslovima, ali je naglasio da je neophodno da se posle revitalizacija krene u izgradnju novih energetskih kapaciteta. „Važno je što u ovim poslovima sarađujemo sa nemačkim i austrijskim kompanijama, ali posebno raduje što domaće firme učestvuju u radovima“, rekao je Dačić. Čestitajući na uspešno obavljenim radovima, Zorana Mihajlović ukazala je i na ekološki i energetski značaj Drine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari