DRI: Za unapređenje turizma potreban efikasniji nadzor i koordinacija 1Foto: Shutterstock/ImYanis

U Srbiji je u turizmu potrebno efikasnije planiranje i sporovođenje planiranih aktivnosti, kao i nadzor i koordinacija nadležnih subjekata, rečeno je danas na konferenciji Državne revizorske institucije (DRI), na kojoj je predstavljen izveštaj o svrsishodnosti poslovanja u turizmu.

DRI je tokom prošle godine sprovela reviziju svrsishodnosti poslovanja turizma, a cilj je bio da se utvrdi da li su subjekti revizije efikasno planirali, sprovodili i vršili nadzor nad aktivnostima u toj oblasti.

„U Strategiji razvoja turzima Srbije u periodu od 2016. do 2025. godine, kao slabost je navedeno neprepoznavanje značaja turizma kao bitnog faktora ekonomskog rasta, nedovoljno efikasan inspekcijski nadzor, kao i nedovoljno učešće lokalnih samouprava u planiranju“, rekao je predsednik i generalni revizor DRI Duško Pejović.

Prema informacijama revizora, u Srbiji je tokom 2022. godine ostvareno preko 12 miliona noćenja, od toga domaći turisti ostvarili su 60 odsto, a strani 40 odsto.

Navedeno je da je prema podacima Ministarstva turizma i omladine u 2022. godini, ostvaren devizni priliv od turizma 2,5 milijardi evra, što je za 56 odsto više u odnosu na 2021. godinu, dok je devizni odliv u 2022. godini iznosio 2,4 milijardi evra, odnosno 73 odsto više u odnosu 2021. godinu.

Suficit od turizma u 2022. godini iznosio je 122 miliona evra, a 2021. iznosio je 225 miliona evra, dok je u 2020. godini bio 109 miliona evra.

Prema Indeksu razvoja putovanja i turizma za 2021. Svetskog ekonomskog foruma (lista najboljih zemalja za turiste), od 117 zemalja koje su na listi, Srbija se nalazi na 70. mestu.

Ovom revizijom obuhvaćeni su Ministarstvo turizma i omladine i Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, kao subjekti nadležni u toj oblasti.

Državni revizor Goran Čabarkapa rekao je da su tri zaključka revizije: nisu doneta sva planska dokumenta i podzakonska akta za turizam, subjekti revizije nisu u potpunosti sprovodili planirane aktivnosti, kao i da je potrebno uspostaviti sistem praćenja i izveštavanja o rezultatima sprovođenja planskih dokumenata.

Kako je objašnjeno, na zahtev DRI, Ministarstvo je dostavilo podatke o izvršenim kontrolama naplate i uplate boravišne takse, republičkih i lokalnih turističkih inspektora za 2020, 2021, i 2022. godinu za Opštinu Bajina Bašta na kojoj se prostire Nacionalni park Tara, zatim za opštinu Vrnjačka Banja, Sokobanja, Čajetina – Zlatibor, Raška i Brus, na kojima se prostire Nacionalni park Кopaonik.

Istraživanje je pokazalo da u Vrnjačkoj Banji, na Tari i Zlatiboru, republička i lokalna turistička inspekcija nisu sprovele nijedan nadzor naplate i uplate boravišne takse za 2020, 2021. i 2022. godinu, jedino su kontrole vršene u opštini Sokobanja i Raška.

„Lokalna turistička inspekcija je u 2021. godini u Sokobanji izvršila pet kontrola pravnih lica i kod jednog kontrolisanog subjekta utvrdila nezakonitost, da nije plaćen iznos boravišne takse u roku, odnosno do petog u mesecu za prethodni mesec, u iznosu od 1.379.015 dinara“, istakao je Čabarkapa.

DRI je nakon sprovedene revizije dala preporuke subjektima revizije.

Jedna od preporuka za Ministarstvo turizima je da vrši nadzor nad poverenim poslovima i obezbedi kontrolu uplate boravišne takse u budžete lokalne samouprave.

Preporuka za Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam je da prati i izveštava o rezultatima sprovođenja dokumenata javnih politika u oblasti turizma u utvrđenim rokovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari