Većina kafića i restorana u Nišu danas nije otvorena 1Niš Foto: B. Cvejić (arhiva)

Većina restorana i kafića u Nišu danas nije otvorena uprkos odluci Vladinog Kriznog štaba koja je predvidela njihovo otvaranje.

Udruženje ugostitelja Niša je navelo da će većina ovih objekata početi sa radom u drugoj polovini maja ili početkom juna, kada se zaštitne mere još relaksiraju.

U ovom udruženju preciziraju da je razlog zbog kojeg su restorani i kafići još uvek zatvoreni to što po sadašnoj odluci Kriznog štaba za te objekte još uvek važe stroge zaštitne mere, kao što je fizička distanca između posetilaca od dva metra ili rad samo do 17 časova.

– Za mnoge ugostitelje je ograničenje u kvadraturi i dužini radnog vremena nepremostiva prepreka koja obesmišljava otvaranje, jer zbog fiksnih troškova i broja angažovanih radnika ne postoji ekonomska opravdanost otvaranja radnji u ovom trenutku. Zbog svega ovoga većina ugostitelja Niša sačekaće dalju relaksaciju donetih mera i početi s radom u drugoj polovini maja i početkom juna – navodi se u saopštenju Udruženja, u kojem se između ostalog predlaže Gradskoj upravi Niša da razmotri umanjenje cene zakupa površina za postavljanje letnjih bašti.

Predsednik udruženja Bojan Mitić je precizirao da i kada u ugostiteljskim objektima ima malo ljudi ili oni rade znatno kraće, postoje fiksni troškovi, kao što su troškovi struje, rashladnih uređaja, pećnica, grejanja, kao i troškovi zarada i doprinosa za zaposlene. On je dodao da je nakon ukidanja vanrednog stanja i „policijskog časa“ moguća promena stava niških ugostitelja, ali tek kada vide kakve su mere predviđene za njihovu delatnost.

Štab za vanredne situacije grada Niša je među prvima u Srbiji naredio zatvaranje svih ugostiteljskih objekata, koji su zatvoreni od 19. marta. Donošenje takve odluke predložilo je, dan ranije, samo Udruženje ugostitelja, koje inače broji oko 550 ugostitelja, koji zapošljavaju više od 4.000 radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari