Vesić: Uskoro potpisivanje sporazuma o izgradnji prve faze fabrike za preradu otpadnih voda 1Foto: Beta/ Beoinfo

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je da će do kraja sledeće sedmice u Vladi Srbije biti potpisan sporazum o projektovanju, finansiranju i izgradnji prve faze fabrike za preradu otpadnih voda u Velikom Selu, vrednosti 271,7 miliona evra i dodao da će izgradnja te fabrike trajati oko dve godine.

Vesić je za TV Pink rekao danas da će sporazum biti potpisan sa kineskom kompanijom CMEK na osnovu Memoranduma o razumevanju koji je 2018. godine u Pekingu potpisao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kako je naveo, Fabrika za preradu otpadnih voda u Velikom Selu pokrivaće područje na kome živi 1,5 miliona stanovnika, a kada bude puštena u rad biće smanjen direktan izliv kanalizacije u Dunav i Savu za oko 80 odsto.

Vesić je naglasio da će nova fabrika „pokupiti“ sve otpadne vode sa područja južnog dela grada Sremčica – Železnik – Žarkovo – Banovo brdo – Senjak, zapadnog dela grada Novi Beograd – Zemun i centralnog dela starog Beograda.

Vesić je najavio da će Beograd graditi još četiri manje fabrike za preradu otpadnih voda, odnosno za preostalih 20 odsto koje se neće prerađivati u Velikom Selu, i dodao da su to bitno manja postrojenja koja grad može i sam da finansira.

„Upravo projektujemo fabriku za preradu otpadnih voda u Batajnici, a sa Evropskom investicionom bankom pregovaramo o projektovanju i izgradnji fabrika za preradu otpadnih voda u Ostružnici i Obrenovcu, kao i o izgradnji kanalizacije u Kaluđerici“, naveo je Vesić.

Kako dodaje, „prvi put u istoriji Beograd će prerađivati svoje otpadne vode i neće uništavati dve reke na kojima živi“.

Govoreći o infrastrukturnim projektima u prestonici Srbije, Vesić je podsetio da u ovom trenutku ima preko 40 takvih radova u Beogradu, kao i da je pre dva dana najavio da će kompanije koje kasne sa radovima u gradovima biti stavljene na „crnu listu“, što je izazvalo velike reakcije.

Prema njegovim rečima, zadatak kompanije je da što pre uradi ono na šta se obavezala.

„Grad ne kasni niti jedan jedini dan sa plaćanjem, očekujemo od njih da rade u roku, razumemo da postoje i opravdani razlozi kada dođe do nepredviđenih situacija, ali obaveza im je da završe u roku“, kazao je Vesić.

Istakao je da grad neće dopustiti da se kasni sa radovima i dodao da su kompanije obavezne da preuzete radove završe u roku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari