Vlada je odobrila planove o ulaganjima 1Foto: EPA/ Đorđe Savić

Povodom teksta objavljenog u dnevnom listu „Danas“ od 27. aprila 2018. godine, „U Niš ulaže kontrola letenja, a ne Vlada Srbije“, radi potpunog i istinitog informisanja javnosti, želimo da vas upoznamo sa činjenicama koje demantuju tvrdnje iznete u ovom tekstu.

Pre svega, Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA), koja je nosilac programa modernizacije objekata kontrole leta i radarskih sistema na nekoliko srpskih aerodroma, je kompanija koja je u većinskom vlasništvu Republike Srbije od 92 odsto. U skladu s tim su programirana i ulaganja u unapređenje aerodromske infrastrukture na teritoriji Srbije i Crne Gore, pa će od ukupno 118 miliona evra planiranih investicija u periodu od 2017. do 2021. godine, 112,56 miliona evra biti uloženo u projekte i opremu na teritoriji Srbije, a 5,43 miliona na teritoriji Crne Gore.

Iako nije potpisnik finansijskog ugovora između SMATSA i Evropske investicione banke (EIB), Vlada Srbije bila je aktivan učesnik u postupku koji je prethodio njegovom potpisivanju. Vlada Srbije, koja odobrava planove i izveštaje SMATSA, podržala je realizaciju Programa modernizacije Kontrole letenja Srbije i Crne Gore – SUSAN, za period 2017-2021, i uputila molbu EIB-u da učestvuje u njegovom finansiranju, što je rezultiralo potpisivanjem zajma u vrednosti od 45 miliona evra.

Stav Vlade Srbije je da su nova ulaganja uslov bržeg razvoja niškog aerodroma, kako bi mogao da postane alternativa kako beogradskom, tako i drugim aerodromima u okruženju. Iz tog razloga, Aerodrom „Konstantin Veliki“ je i uvršćen u program SUSAN, kako bi se nastavilo s neophodnim investicijama, pre svega u izgradnju kontrolnog tornja.

Na građanima Niša, odnosno na njihovim izabranim predstavnicima u Skupštini grada, je da odluče da li će ići putem bržeg razvoja ili će poslušati političare sa protesta u Nišu, koji pokušavaju da skrenu pažnju javnosti sa pitanja razvoja na teme koje nemaju nikakve veze sa samim aerodromom, a zarad ostvarenja svojih ličnih interesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari