"Volim dobro u ljudima" 1

Preduzeće „Es komerc“ osnovano je 1992. godine i suvlasnici su Esad i Senad Jusović.

Devedesetih se bilo lakše pozicionirati u trgovini. Tako se stiglo do 20 objekata u Prijepolju, Priboju i Novoj Varoši. Ali priča o agrobiznisu postala je primarna. Formiran je ceo sektor – „Es agrar“. To se zove: izazov, odgovornost prema zaposlenim kojih je 280 i vizija i ljubav prema sopstvenom kraju koji se vidi kao nešto što budi optimizam. Samo je potrebno taj optimizam pretvoriti u realnost.

– Upravo zbog broja zaposlenih i ambijenta na tržištu, shvatili smo da moramo da radimo na sebi po pitanju kadrova i alata i zato smo investirali u poslovni softver koji sada predstavlja dobar alat u menadžerskoj strukturi. Angažovali smo konsultanta da bi napravili novu organizacionu šemu. Do sada smo investirali u hladnjače, kapaciteta 1.500 tona sa pogonom urađenim po svim standardima za preradu smrznutog voća. To sve je zahtevalo okupljanje tima stručnjaka različitog profila iz oblasti agrobiznisa, kaže na početku razgovora Esad Jusović.

Logična posledica ulaska u kooperaciju sa proizvođačima malina, kupina i jagoda bila je otvaranje poljoprivrednih apoteka i stručno praćenje. Tako je počela priča o kooperantima koji su pod stručnim nadzorom ovog preduzeća sledili striktno određena pravila koja su vrlo zahtevna kad je reč o sadnicama, prihrani, načinu zaštite zbog bezbednosti proizvoda. Da bi ojačali bazu, „Es komerc“ je obezbedio i rasadničku proizvodnju jer puno toga zavisi upravo do kvaliteta sadnica.

– Okolnosti na tržištu su se usložnjavale i izlaz smo videli u preradi voća i povrća jer dve-tri godine traje kriza u ponudi maline i kupine i od tada traje ideja koncepta „Hrana mog kraja“. Nastao je novi brend: „Volim“ sa porukom: „dobro u ljudima“, kaže direktor „Es komerca“. Pokrenuta je „topla prerada“ , proizvodnja sokova i džemova, po recepturi koja se prenosi s kolena na koleno u ovom kraju, sa mirisima i ukusima koja bude sećanja na detinjstvo, na toplinu porodičnih i komšijskih okupljanja.

– Izlaskom na tržište preko naših marketa i degustacijama imamo izvanredne povratne informacije i mnogi su proizvode nazvali „nostalgija“. Nama je i bila želja da upravo postignemo taj efekat, govori Esad Jusović. Ideja je da se i u preradi ostane na nivou manufakture bez ambicija da se pređe u industriju, da bi se zadržao autentični miris i prepoznatljivi ukus. Ušlo se u ozbiljnu kooperaciju sa višegodišnjim kooperantima „Es komerca“, u sertifikaciju organski proizvedene maline po evropskim standardima. Otuda i izraz „ponos“ kad se pominju kooperanti, ali i na ceo tim koji radi na projektu. Svi skupa su napravili – hrabar iskorak u proizvodnji organskih proizvoda jer su shvatili potencijal prijepoljskog, novovaroškog, pribojskog i sjeničkog kraja. Tu je i otkup plodova prirode (drenak, borovnica, divlja kupina). Šta je tu „posebno“? Pa, klimatski uslovi, nadmorska visina, obilje izvora vode. Sve to omogućava da se uđe u ozbiljnu kooperaciju i povrtarskih kultura (šargarepa, cvekla, peršun, luk).

– Naša prednost je što trajemo skoro tri decenije i imamo odlične poslovne komunikacije sa ozbiljnim kompanijama na tržištu Srbije ali i inostranim partnerima koji su veoma zainteresovani za ovaj novi segment proizvoda po standardima organske proizvodnje. Ideja je da se ojača sirovinska baza kako bi bili spremni da preradimo ozbiljne količine i tako izađemo i na ozbiljna tržišta Evrope, Rusije i arapskih zemalja. U ovoj priči ima potencijala za udruživanje i međusobno pomaganje i prepoznajem je kao veliku šansu jer se samo tako osvaja veliko tržište, kaže direktor Esad Jusović.

Trenutno ovo preduzeće ima oko 400 kooperanata. Obezbeđeni su najzahtevniji standardi u kontroli celog procesa do proizvodnje hrane, dakle „od njive do trpeze“. U pogonu u Brodarevu, koji je počeo da radi pre mesec dana, dočekuje nas prepoznatljivi miris voća. Kenan Jusović, diplomirani tehnolog vodi ovaj pogon tople prerade.

– Osnovne karakteristike ove proizvodnje su korišćenje sirovinske baze našeg kraja koja preko naših hladnjača završava u ovoj fabrici. Ovde je poluautomatska linija za preradu sokova kapaciteta 400 litara na sat. Kapacitet pogona je obrada pet tona sirovine dnevno. Planovi su dupliranje kapaciteta. Ovo su proizvodi bez konzervansa, konzervišu se pasterizacijom što je samo fizički postupak, a pakuju se u najkvalitetniju staklenu ambalažu. Sadržaj voća u našim proizvodima je 60 odsto. U ovoj preradi vidimo mogućnost da se održi postojeća proizvodnja malina i kupina na kvalitetan način i da se omogući diverzifikacija poljoprivredne proizvodnje uvođenjem novih kultura, tako da će početkom sledeće godine prerada u Brodarevu izaći sa kvotama i na osnovu toga zainteresovani proizvođači moći će se prijaviti i postati kooperanti fabrike. Oni koji budu ispunjavali uslove imaće svu materijalnu i stručnu podršku „Es agrara“, kaže Kenan Jusović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari