Vučić po drugi put narušio nezavisnost Narodne banke Srbije 1Foto: FoNet/ Instagram predsednika Srbije

Pre malo više od dve godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić došao je, prema sopstvenim rečima, na ideju da Narodna banka kupi zlato i kako je rekao, proverio to sa vrhunskim stručnjacima.

Onda je u oktobru 2019. godine NBS kupila devet tona, a u novembru 2020. još tri tone zlata i ispunila zadatak predsednika. Tada je najavljeno da će se i dalje kupovati zlato za devizne rezerve, a pre nekoliko dana predsednik se, govoreći o KiM, dotakao i ekonomije pa i deviznih rezervi rekavši da će se ići na uvećanje rezervi zlata na 50 tona.

U ovom trenutku Srbija ima 36,3 tona zlata u deviznim rezervama što vredi oko 2,2 milijarde dolara.

Od oko 14 milijardi evra deviznih rezervi kojima upravlja Narodna banka Srbije, oko sedam milijardi se nalazi u prvoklasnim hartijama od vrednosti, oko 5,3 milijardi evra nalazi se u gotovini na depozitima inostranih banaka i oko 1,7 milijardi evra u zlatu.

U svakom slučaju zakon i propisi o NBS regulišu ko se bavi čime kada se radi o deviznim rezervama, pa tako Savet guvernera NBS donosi Strategiju upravljanja deviznim rezervama, a kasnije operativno Izvršni odbor NBS upravlja rezervama na osnovu dokumenata pod nazivom Strateške i Taktičke smernice kojima se preciznije određuju način upravljanja deviznim rezervama, vrste aktive i alokacija deviznih rezervi.

Nigde u ovim propisima se ne pominje predsednik Republike, pa ipak i pre dve godine kao i pre nekoliko dana od njega saznajemo u koju vrstu imovine će samostalna i nezavisna centralna banka ulagati rezerve države.

Miladin Kovačević, član Saveta guvernera NBS, ističe da je Savet doneo Strategiju upravljanja deviznim rezervama i da se u njoj predviđa da NBS oceni kada će kupovati koju vrstu aktive.

„Donošenje Strategije je u domenu Saveta, a Izvršni odbor NBS donosi odluke o upravljanju rezervama“, istakao je Kovačević dodajući u odgovoru na pitanje zašto onda predsednik države govori o tome koliko će čega NBS kupiti da se za to što on govori obratimo njemu.

Od Narodne banke Srbije nismo dobili odgovore na pitanja da li Strategije i Strateške i Taktičke smernice predviđaju povećanje zlata u deviznim rezervama.

Za nekadašnjeg guvernera NBS Dejana Šoškića nema dileme da predsednik države nema nikakve nadležnosti po ovom pitanju i da njegove izjave direktno krše samostalnost Narodne banke.

„Da podsetim i da NBS po pravilu automatski otkupljuje svo zlato proizvedeno u RTB Bor“, kratko je prokomentarisao Šoškić.

I za ekonomistu Ljubomira Madžara ovo je samo još jedan primer u moru onih gde predsednik priča i odlučuje, vedri i oblači, žari i pali.

„Mnogo toga sa formalne tačke gledišta nije pravno ispravno, ali on je predsednik daleko najjače stranke u parlamentu i može da progura sve što obeća. Ova izjava je u domenu u kom nije nadležan, već u domenu centralne banke koja bi trebalo da bude samostalna i suverena. Što se tiče kupovine zlata, ono se ne kupuje iz budžetske štednje, jer je poznato da se mi zadužujemo i da nam se javni dug približava 60 odsto BDP-a. Ako ovo ne znači povećanje deviznih rezervi već samo promenu oblika rezervi, to će se u javnosti percipirati kao povećanje rezervi, dosta dobar način da se zaseni prostota“, kritičan je Madžar dodajući da zlato ne nosi nikakav prinos osim ako se poveća njegova cena, a to bolje znaju svetski maheri i spekulanti nego birokratska državna administracija.

U oktobru 2019. godine kada je NBS kupovala prvu tranšu zlata ono je na tržištu koštalo oko 48.000 dolara za kilogram, pa mu je cena rasla i kada je u novembru kupljena druga tranša vredelo je oko 60.000 dolara po kilogramu.

U ovom trenutku kilogram zlata košta oko 57.000 dolara, nakon što je početkom meseca preskočila 60.000 dolara. Prema podacima Svetskog saveta za zlato na osnovu podataka u 2020. godini Srbija se u regionu Centralne i Istočne Evrope nalazi na sedmom mestu po visini zlatnih rezervi sa 2,16 milijardi dolara vrednim zlatom.

Ispred nas su Rusija, Turska, Poljska, Rumunija, Belorusija i Bugarska, a iza nas sve države regiona Zapadnog Balkana, kao i Slovačka, Mađarska, Ukrajina i Češka. Sa 50 tona zlata u rezervama, pri sadašnjoj ceni, prestigli bismo Bugarsku po iznosu zlatnih rezervi.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

23 reagovanja na “Vučić po drugi put narušio nezavisnost Narodne banke Srbije”

  1. Devizne rezerve su važne za Republiku Srbiju jer Narodna banka Srbije otkupljuje svo zlato koje se proizvede u RTB Bor.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.