Vučić sa Misijom MMF-a o makroekonomskim kretanjima i reformama u Srbiji 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas, na sastanku sa predstavnicima Misije Međunarodnog monetarnog fonda, koju predvodi Jan Kejs Martejn, da je Srbija posvećena održavanju finansijske stabilnosti i daljem sprovođenju reformi u cilju postizanja bržeg privrednog rasta, stvaranja novih radnih mesta i poboljšanja životnog standarda svih građana.

Kako je saopšteno iz Kabineta predsednika, oni su razgovarali o makroekonomskim kretanjima i reformama u Srbiji.

Šef Misije Martejn je ocenio da su ekonomski rezultati Srbije veoma dobri, pri čemu je posebno pozdravio uspešan završetak procesa privatizacije Komercijalne banke.

Sagovornici su konstatovali da je postignut napredak u okviru programa saradnje uz podršku Instrumenta za koordinaciju politike (Policy Coordination Instrument – PCI). Na sastanku je, takođe, zaključeno da privredna aktivnost drugu godinu zaredom beleži visoku stopu rasta, o čemu svedoči i podatak da je u 2019. godini ostvareno povećanje od 4,2 odsto, što je više u odnosu na prvobitnu projekciju od 3,5 odsto. Povećana investiciona aktivnost, uvećan izvoz robe i povećanje lične potrošnje stanovništva usled većeg raspoloživog dohotka značajno su uticali na ovaj rast BDP.

Kako se dodaje u saopštenju, jedna od tema susreta bilo je i redefinisanje postojećih fiskalnih pravila u cilju obezbeđivanja očuvanja fiskalne održivosti. Na sastanku je bilo reči i o daljem spovođenju reforme poreske administracije, zatim reforme u javnom sektoru, kao i upravljanju javnim investicijama i državnim preduzećima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari