Vučić: Više autoputeva od svih u regionu 1Foto: MGSI

Srbija će pre kraja godine imati više kolimetara autoputeva nego zemlje u okruženju, čak i od Hrvatske, od koje smo imali duplo manje, najavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je, tokom obilaska gradilišta mosta preko ušća Kolubare u Savu, koji će spajati Surčin i Obrenovac na „Koridoru 11“, rekao da će u junu početi rekonstrukcija 22 kilometra autoputa od granice sa Hrvatskom do Sremske Mitrovice, koji će potom „da bude kao pista“.

Vučić je ocenio da radovi na mostu idu odlično i da će do kraja 2019. godine biti završena deonica Obrenovac – Surčin.

Za manje od godinu i po dana u potpunosti će biti završen autoput do Čačka, a za dve i po do tri godine i do Požege, precizirao je on.

Vučić je pomenuo još dosta puteva kroz Srbiju koji će se graditi, a posebno je ukazao na značaj „moravskog autoputa“ od Čačka, preko Kraljeva i kruševca do Pojata, dužine 106 kilometara.

Obećao je da će pre kraja godine biti u potpunosti završena oba kraka „Koridora 10“, do granice sa Makedonijom i sa Bugarskom.

Govoreći o finansijskoj situaciji, Vučić je naveo da se očekuje da suficit u budžetu na kraju prvog polugođa bude 17-18 milijardi dinara, a da je privredni rast u prvom kvartalu bio 4,5 odsto i da bi „bili zadovoljni da na kraju godine bude četiri procenta“.

Zahvalio je Kini, čija kompanija radi most i deonicu Obrenovac – Surčin, i dodao da se nada da će Srbiju uskoro da poseti predsednik te države Si Đinping, „da ga na veličanstven način ugostimo u Srbiji“.

Odgovarajući na novinarska pitanja o hapšenju navodinih saradnika Vuka Jeremića u SAD, Vučić je konstatovao da je to „neka ozbiljna međunarodna banda lopova, ozbiljna skupina lopova na međunarodnom nivou predvođena Jeremićem“ i da „to nije od juče“.

To smo znali odavno. Videćemo šta će sve iz toga da se ispetlja. Ima da „sviraju klavir“, da li u kući ili na nekom drugom mestu, to je drugo pitanje, rekao je on.

Premijerka Ana Brnabić poručila je da kada dođe na gradilište mosta ili slična gradilišta pomisli kako sa rastom mosta rastu i bruto domaći proizvod i ekonomija Srbije.

Ona je rekla da će ove godine Vlada uložiti ukupno 128 milijardi dinara u infrastrukturne projekte, a plan je da sledeće ta cifra bude još veća, što će doprineti dolasku investicija.

Ambasador Kine Li Mančang rekao je da je ponosan što predsednik Srbije po drugi put obilazi gradilište mosta, jer je to „nagrada i veliko priznanje i za Kineze i za Srbe koji tu rade“.

Uveren sam da će projekat biti završen kako treba, u rokovima i kvalitetno, naveo je on.

Radove na deonici Obrenovac – Surčin, ukupne dužine 17,6 kilometara, izvodi kineska kompanija CCCC, finansiraju se iz kredita od 233,66 miliona dolara koji je Srbiji dala ta država, a dužina mosta je 1.581 metar.

Radovi su počeli u maju 2017. godine, a završetak je predviđen za 5. januar 2020.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari