Vučić za smenu direktora EPS-a, Brnabić protiv 1Foto: FoNet Nenad Djordjevic

Nakon što je grupa zaposlenih u Elektroprivredi Srbije kontaktirala predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa zahtevom da se zauzme za smenu v. d. direktora tog preduzeća Milorada Grčića, zbog lošeg rukovođenja i kadrovske politike, prvi čovek naše zemlje razmišlja da usliši taj zahtev, ali se istovremeno i nećka zbog protivljenja predsednice Vlade Ane Brnabić, saznaje Danas u dobro obaveštenim izvorima u EPS-u.

– Grčić veoma loše rukovodi preduzećem zbog čega EPS beleži loše poslovne rezultate. Takođe, kadrovska politika koju vodi je loša za firmu i direktno doprinosi tim lošim rezultatima. Zbog toga se grupa članova i pristalica Srpske napredne stranke koji su zaposleni u EPS-u obratila predsedniku Vučiću sa molbom da svojim autoritetom izdejstvuje smenu Grčića jer smatraju da je to u interesu preduzeća, potrošača i države – navodi naš sagovornik iz EPS-a. Prema njegovim rečima, Grčićeva kadrovska rešenja se ne sviđaju i nekim interesnim grupama unutar preduzeća tako da i oni lobiraju za Grčićevu smenu. Naš sagovornik tvrdi da se već neko vreme u EPS-u vodi „pravi mali rat“ sa ciljem da Grčić bude smenjen.

– Vučić veoma ozbiljno razmišlja o tome da predloži smenu Grčića, jer to traže ljudi unutar SNS, koji su verni partijskoj liniji a istovremeno uživaju ugled u EPS-u kao stručnjaci i dobri radnici. Dodatno, ni interesne grupe unutar EPS-a koje su protiv Grčića nisu bez podrške unutar onog dela rukovodstva SNS koje ima odlučujuću ulogu kada je reč o kadrovskim rešenjima u javnim preduzećima. Međutim, Vučić ipak vaga da li da zatraži Grčićevu ostavku zbog toga što se tome izričito protivi premijerka Ana Brnabić – ističe naš izvor. Premijerka naime insistira na poziciji da Vlada ne treba da popušta pred bilo kakvim pritiscima zaposlenih kako EPS-a tako i bilo kog drugog preduzeća. Vlada Srbije se trudi da u javnosti deluje nepokolebljivo i da odbija bilo kakve ultimatume radnika, poljoprivrednih proizvođača i nezadovoljnih građana. Podsećanja radi, Vlada na čelu sa Anom Brnabić nije želela da razgovara sa štrajkačima u Fijatu dok ne prekinu sa protestom, sa malinarima dok ne prekinu blokadu Ibarske magistrale nije joj padalo na pamet da na razgovore pozove vozače koji su nezadovoljni enormno visokim cenama benzina blokirali saobraćajnice širom Srbije. Mišljenje Ane Brnabić i većine ministara je da bi se prihvatanjem zahteva zaposlenih u EPS-u da se smeni Grčić ugrozio imidž Vlade Srbije kao nepokolebljive i čvrste u težnji da ne popušta pod pritiscima i da niko sa strane ne može da utiče na njene odluke. Predsednik Vučić je pak u dilemi da li da održi svoj imidž lidera koji osluškuje šta kaže narod, zaposleni i stručna javnost u preduzećima ili da izbegne raznoglasje i eventualne nesporazume sa premijerkom Brnabić, koju inače veoma ceni, i odustane od zahteva za smenu Milorada Grčića.

Naš izvor navodi da u ovom trenutku na deponijama Termoelektrane „Nikola Tesla“ u Obrenovcu nedostaje 750 hiljada tona uglja. TENT je na 84,7 odsto ispunjenja proizvodnog plana i dnevno se troši oko 100 tona mazuta zbog lošeg kvaliteta uglja.

Inače, o tome da se Grčiću „ljulja stolica“ u EPS-u je moglo u više navrata da se čuje i pročita u medijima u proteklom periodu. Predsednik Srbije Vučić je u januaru prošle godine javno kritikovao menadžment EPS-a zbog grešaka u računima za struju koji su bili nerealno uvećani za 100 do 150 odsto. Nakon toga, v. d. direktora EPS-a Milorad Grčić izvinio se građanima koji su greškom preduzeća kojem je na čelu dobili visoke račune za struju.

Suzana Vasiljević, savetnica predsednika Srbije za medije, je nakon što smo je kontaktirali za Danas rekla da ne zna ništa o našim saznanjima te da se o tome raspitala kod šefa kabineta Aleksandra Vučića, koji takođe ništa ne zna na tu temu i da je konstatovao da je reč o „besmislici“.

Pitanja vezana za eventualnu smenu Milorada Grčića poslali smo i kabinetu predsednice Vlade Srbije i EPS-u, ali do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari