Vujović: Klinike katastrofa 1

Republička vlast je na makro nivou javne finansije dovela u savršen red, a sad je na lokalu da isti stepen discipline i transparentnosti ostvare, izjavio je danas ministar finansija Dušan Vujović.

On je istakao da najveće reforme očekuju u oblasti školstva i zdravstva istakavši da je gledao naše domove zdravlja i klinike i ocenio „to je katastrofa“.

On je ukazao da bi linijski budžet Srbije postepeno za nekoliko godina trebalo da pređe u programsko budžetiranje.

Uređen sistem, to je ono što bi programske budžetiranje trebalo da donese, rekao je Vujović na završnom skupu o programskom budžetu lokalnih samouprava Ministarstva finansija i Stalne konferencija gradova i opština u Sava centru.

To je nešto u čemu bi svi trebalo da se složimo, nije meni cilj da vam namećemo ograničenja, već da imamo pravila igre da svi budemo zadovoljni, dodao je on na skupu kojem su učestvovali predstavnici lokalnih samouprava.

Prema njegovim rečima, cilj programskog budžetiranja je da se kroz pet godina lokalni budžeti planiraju prema merilima i projektima i to na više godina.

Vujović je ukazao na problem da sada ne postoji sistem planiranja troškova, a da će ubuduće lokalne samouprave dobiti uputstva i obuke za programske budžete opština.

On je izjavio da se najveće reforme očekuju u oblasti školstva i zdravstva.

„Ja sam, slučajno, bio na dijagnostičkim pregledima i gledam naše domove zdravlja i klinike, to je katastrofa“, rekao je Vujović.

Ali da bismo to promenili moramo da znamo šta reformišemo i gde ulažemo pare, dodao je ministar finansija, navodeći da je suština planiranje projekata i programiranje.

Imamo kritične projekte rekonstruklcije Kliničkih cntara koje ne možemo da izvučemo iz faze rane implementacije 5-6 godina, ukazao je on.

Prema njegovim rečima, što Srbija bude bolja u tome privučiće više novca.

Kad počneš dobro da radiš, onda dolazi više novca i od donacija i ulaganja privatnog sektora i zbog toga treba razviti metodologiju budžetirenja za narednih pet, šest godina kad Srbija bude u prilici da neograničeno koristi sredstva Evropske unije, rekao je.

Takođe predstoji donošenje zakona o naknadama i taksama, kojih sada ima oko 500 nameta.

Moraćemo da ih uredimo sa dva zakona, želimo to da organizujemo da bude transparentno. Svi na lokalu će ubuduće morati da znaju da će sve biti transparentno i da će investitori i građani moći da vide koja opština koliko našplaćuje, porulčio je Vujović.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić istakla je da njeno ministarstvo sa Ministarstvo finansija ima odličnu saradnju i da u narednom periodu u reformi lokalne samouprave očekuje da pronađu bolja rešenja.

Prema njenim rečima, dva ministarstva će korak po korak raditi na zakonu o naknadama, koji će doneti novine za budžete lokalnih samouprava i Zakonu o lolalnoj samoupravi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari