Za kupovinu novih taksija država do sada dala preko pet miliona evra 1Foto: EPA-EFE/ KOČA SULEJMANOVIĆ

Za subvencije za nabavku novih taksi vozila do sada se prijavilo oko 3.000 taksista, ali je odobreno samo nekih 700 zahteva. Prema rečima Vlade Bulatovića, predsednika Strukovnog udruženja taksi preduzetnika (SITAB), taksistima najviše smeta ta sporost u odobravanju zahteva.

„U Beogradu ima preko 6.200 taksista, a u Srbiji 17.500. Do sada je rešeno manje od 700 zahteva, a predato ih je 3.000. Odobrili su još 2.200 subvencija za ovu godinu, a još rešavaju zahteve iz prvog kvartala prošle godine. Kad misle to da stignu ne znam“, kaže Bulatović dodajući da određen broj njegovih kolega odustaje od subvencija, jer su im pali prihodi.

Bulatović ističe i da je SITAB još 2018. godine pisao nadležnima da uvedu subvencije za nabavku novih taksi vozila.

Prema njegovim rečima, prihodi taksista u Beogradu su smanjeni za 40 do 60 odsto, a u manjim mestima je još gore.

„Noću nema posla, jer ne rade kafane i onda oni koji su radili noćne smene sada rade danju, pa je još teže doći do vožnje. Pored toga, nova vozila i kada stignu, nose sa sobom i troškove koji nisu mali. Obavezno je kasko osiguranje koje je oko 500 evra. Zatim, održavanje novog automobila u ovlašćenom servisu je znatno skuplje nego starijih automobila u neovlašćenim servisima. Takođe, kod novih vozila zna da se desi da se dugo čekaju delovi. Jedan kolega je 40 dana čekao deo i za to vreme nije mogao da radi“, napominje Bulatović.

Prema njegovim rečima, pre nekoliko meseci je Saobraćajni fakultet uradio studiju o taksi prevozu u Beogradu u kojoj se navodi da je potrebno još 1.007 vozila. U toj studiji se računa da taksista dnevno ima 12 do 17 vožnji od prosečno 570 dinara, za osam sati.

„To je daleko od stvarnosti, i što se tiče cene vožnje i toga da imate toliko vožnji, posebno kada uzmemo u obzir gužve u špicu“, napominje Bulatović i dodaje da je Udruženje podnelo primedbe na tu studiju.

Ipak, subvencije države od 8.000 evra po automobilu uz uslov da on ne može biti jeftiniji od 13.000 evra su dobra prilika da se obnovi vozni park, smatra Boško Vukojević iz Ugovorne privredne taksi komore.

„Kolege se prijavljuju shodno svojim mogućnostima. Mi smo dobili i flotne popuste i automobil od 13-14.000 evra sa subvencijom od 8.000 evra izađe samo 5.000 evra. To je jako povoljno i to je jedan od početnih koraka da se uredi taksi delatnost“, ocenjuje Vukojević dodajući da je jedan od uslova i da automobili moraju biti beli.

On ističe da će država odobravati 2.000 do 2.500 subvencija godišnje.

„Za pohvalu je što država to uspeva da obezbedi u ovoj situaciji. Dodao bih i da ove subvencije nemaju veze sa protestima od pre dve godine, već se mnogo ranije ušlo u tu priču“, kaže Vukojević dodajući da dosta taksista kupuje i hibridne automobile, a rado bi pazarili i električne zbog nižih troškova vožnje da postoji infrastruktura za njihovo punjenje.

S obzirom da je, prema spiskovima odobrenih rešenja sa sajta Ministarstva saobraćaja, odobreno 650 do 700 subvencija to znači da je država platila oko 5,2 do 5,5 miliona evra do sada taksistima za nabavku novih vozila. Taksisti imaju obavezu da najmanje tri godine koriste te automobile za taksiranje i toliko dugo ne smeju da ih prodaju.

Prema rečima Aleksandra Bijelića, predsednika Saveza auto-taksi udruženja Srbije, od oko 4.000 taksista u Beogradu koji ispunjavaju uslove da konkurišu za subvencije države konkurisalo je njih 15 do 20 odsto.

„Odziv taksista iz Beograda je dosta dobar“, poručuje Bijelić dodajući da je ove godine plan da se odobri 2.400 subvencija. Ukoliko bi država zaista toliko i odobrila zahteva to bi budžet koštalo 19,2 miliona evra.

Do zatvaranja broja nismo dobili informacije od Ministarstva saobraćaja o tome koliko je tačno sredstava izdvojeno za subvencije taksistima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari