Za mesec dana skok cena za 0,3 odsto 1Foto: Freeimages / Ivan Prole

Cene proizvoda i usluga u oktobru 2018. godine, u odnosu na septembar 2018. godine, u proseku su više za 0,3 odsto saopštio je Republički zavod za statistiku.

Indeksi potrošačkih cena definišu se kao mera prosečne promene maloprodajnih cena robe i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju.

Potrošačke cene u oktobru 2018. godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane su za 2,2 odsto. Isti procenat povećanja cena zabeležen je i u odnosu na decembar 2017. godine, navodi se u saopštenju Republičkog zavoda za statistiku.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga klasifikovanih prema nameni potrošnje, u oktobru ove godine, u odnosu na prethodni mesec, rast cena je zabeležen u grupi Odeća i obuća 2 odsto, cene prevoza skočile su za 0,9 odsto, cene u grupi Rekreacija i kultura 0,4 odsto i u grupama Hrana i bezalkoholna pića i Restorani i hoteli za po 0,3 odsto.

Manji rast cena zabeležen je i u grupi Stan, voda, električna energija, gas i druga goriva i to 0,2 odsto i u grupama Zdravstvo i Komunikacije za po 0,1 odsto.

Međutim, pad cena je zabeležen u grupi Nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana  i to minus 0,2 odsto kao i u grupama Alkoholna pića i duvan i Obrazovanje za po minus 0,1 odsto.

Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

Republički zavod za statistiku od 1999. godine ne raspolaže podacima za AP Kosovo i Metohija, tako da oni nisu sadržani u obuhvatu podataka za  Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari