Za opoziciju katastrofa, vlast najavljuje investicije 1Kragujevac Foto: KOCA SULEJMANOVIC/EPA

Voljom odborničke većine u gradskom parlamentu je usvojen budžet Kragujevca za 2019. godinu, u iznosu od oko 7,1 milijardu dinara.

Usvajanju budžeta prethodila je trosatna, nikad žešća polemika između vlasti i opozicije, posebno između bivšeg i sadašnjeg gradonačelnika Veroljuba Stevanovića i Radomira Nikolića.

Opozicija je, naime, tvrdila da je budžet katastrofalan, da gradonačelnik Radomir Nikolić, svojom nesposobnošću uništava zdravstvo, obrazovanje, kulturu i sport, te da „Kragujevac pretvara u konzervu“, dok je vlast navodila da je budžet za naredbu godinu racionalan i uravnotežen, odnosno „realan i ostvariv“, kao i da će dogodine u šumadijskoj prestonici biti značajnijih investicija.

– Budžetom za 2018. bilo je predviđeno 828 miliona za investicije, a sada 737 miliona, što je oko 100 miliona manje. Za kulturu je predviđeno 40 odsto manje, za osnovno obrazovanje 60, za srednje obrazovanje 70, za zdravstvo i sport po 15 odsto manje, a za medije 80 odsto više novca. Ovo je budžet koji se može nazvati katastrofalnim, postoji velika opasnost za mogućnost funkcionisanje grada. Ako ne bude pomoći države, i to ogromne, mnogo veće nego što je bila, a bila je velika, bićemo u kolapsu već od marta, konstatovao je odbornik Zajedno za Šumadiju i bivši gradonačelnik Veroljub Stevanović.

Reagujući na Stevanovićeve navode, gradonačelnik Nikolić ustvrdio je da je budžet Kragujevca za 2019. „realan i ostvariv“. Budžet za narednu godinu pravljen je, prema njegovim rečima, na osnovu realizacije budžeta u poslednje tri godine, na osnovu onoga stvarnog priliva i realno utvrđene potrošnje u tom periodu.

– Sredstva za prosvetu nisu smanjena, smanjena su u planskoj kategoriji, jer smo imali prenete obaveze za EPS, koje više u školama nemamo, i onda nema potrebe da planiramo toliko sredstava da ona budu kao za ovu godinu. Socijala, zdravstvo i školstvo su na istom nivou, putna infrastruktura je uvećana za 500 miliona dinara u 2019. Investicija će, naravno, biti, ali se to u ovom budžetu ne vidi. Ne vidi se 7,5 miliona evra Evropske banke za obnovu I razvoj (EBRD) koji će naredne godine biti uloženi u putnu infrastrukturu. To se ne vidi, jer EBRD pušta sredstva direktno izvođaču radova, kazao je, između ostalog, Nikolić, najavljujući da je za narednu godinu predviđena i rekonstrukcija Gradskih tržnica, izgradnja manje podzemne garaže i drugo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari