Za razvoj ženskog inovativnog preduzetništva 100 miliona dinara 1Foto: FoNet/ Kabinet gradonačelnika

Kako bi pomogla razvoj ženskog inovativnog preduzetništva u Srbiji država bi, pored dodeljivanja finansijskih sredstava, ženama koje se bave biznisom trebalo da asistira i u drugim segmentima, poput istraživanja stanja na tržištu i pristupu informacijama važnim za obavljanje privrednih delatnosti, smatraju u ženskim preduzetničkim krugovima.

Ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović nedavno je izjavio da će u ovoj godini biti izdvojeno 100 miliona dinara za razvoj ženskog inovacionog preduzetništva. On je podsetio da je prošle godine više od 200 žena u 13 lokalnih samouprava u Srbiji dobilo direktnu materijalnu podršku za modernizaciju biznisa i razvoj inovacionih ideja. U okviru prvog ciklusa Programa podrške razvoju i promociji ženskog inovacionog preduzetništva više od 2.500 žena pohađalo je različite obuke, edukacije i kurseve o preduzetničkim veštinama. Žene inovacione preduzetnice dobile su grantove od 100.000 do 550.000 dinara za širok dijapazon male industrije. Naveo je i da su kroz program edukacije i grantova prošle i devojke od 18 godina pa sve do žena u zrelim godina i da je u tome značaj čitavog programa.

Popović je rekao da inovacije nisu vezane isključivo za visoke tehnologije i pozvao sve žene, i one u selu i manjim sredinama, da se prijave za bespovratna sredstva, kao što su to prošle godine sa svojim idejama za proizvodnju hrane i sokova učinile inovacione preduzetnice iz malih sredina.

Snežana Obradović, suvlasnica i direktorka preduzeća Aleđo, kaže za Danas da je podrška novim preduzetnicama dobra stvar, ali da država nikako ne treba da se ograniči samo na to, već je važno da istovremeno misli i na one koje su se već potvrdile u biznisu. – Nisam zadovoljna odnosom države prema ženskom preduzetništvu jer nas ne shvata ozbiljno. Sva sredstva su upućena početnicama, naravno da nemam ništa protiv toga, ali kada je u pitanju inovativnost, treba da se misli i na nas koje već imamo ozbiljne poslove i potvrdile smo se na tom polju – navodi naša sagovornica.

Ona dodaje da je 100 miliona dinara mali iznos za ozbiljnu podršku ženskom preduzetništvu.

– I u 2018. je bio konkurs i takođe je određena suma od 100 miliona dinara kao podrška. Moram priznati da mi taj konkurs nije baš najjasniji. Maksimalno smo mogle da tražimo 10 miliona dinara, u saradnji sa lokalnom samoupravom, a namena sredstava je bila za planiranje, izradu i sprovođenje promotivne kampanje o značaju razvoja ženskog inovativnog preduzetništva, program mentorstva i obuka i tako dalje. Taj javni konkurs je aktuelan i danas i mislim da je dobar za početnice, da ih osnaži i uputi. Za sredstva koja su namenjena za ovu godinu sam čula preko medija. Ono što meni smeta je to da se i dalje misli da žena ima samo u malim zanatima, poljoprivredi i tako dalje. Danas pak žene vode uspešne firme i zapošljavaju i 1.000 radnika. Ima ih u svim delatnostima – kaže Snežana Obradović.

Prema njenim rečima, biti inovativan u Srbiji nije baš lako jer prava inovacija zahteva podjednako veliki rad i sredstva.

– Naša finansijska sredstva su ograničena, a pravu podršku nemamo. Upravo sada radim na jednoj inovaciji i nije jednostavno. Od ideje do realizacije dug je put, u mašinstvu je tako – zaključuje naša sagovornica.

Dala otkaz da bi osnovala firmu

U preduzetničke vode sam rešila da odem istog trenutka kad sam dala otkaz u preduzeću u kome sam dotad radila. Jednostavno, nisam želela da razmišljam šta će biti sutra. Otvorila sam knjigovodstvenu agenciju jer za to mi je trebalo najmanje ulaganje, a znanje sam već imala. Aleđo je tako osnovan 2006. godine, prvo kao knjigovodstvena agencija, a potom 2014. menja delatnost u opšte mašinske poslove. Bavimo se mašinskom obradom metala. Radimo male serije i pojedinačne komade – kaže za Danas Snežana Obradović, suvlasnica i direktorka preduzeća Aleđo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari