Za tri godine zaposleno više od 4.000 radnika 1Foto: www.wikipedia.org

Već godinama iz budžeta grada Šapca za podsticaj zapošljavanja izdvaja se oko 60 miliona dinara.

Za podsticaj zapošljavanja žena starijih od 60 i muškaraca od 62 godine izdvojiće se 15 miliona dinara. Sredstva se refundiraju za poreze i doprinose koje uplaćuju poslodavci, a predviđeno je da će ovim programom biti obuhvaćeno 85 lica.

Ova kategorija nezaposlenih najteže dolazi do posla a cilj je da steknu uslov za penziju. Za desetak godina oko 800 lica rešilo je svoj status. Najviše sredstava, 25 miliona dinara, opredeljeno je za zapošljavanje 30 zdravstvenih radnika. Grad Šabac finansira troškove plata u neto iznosu sa pripadajućim porezima i doprinosima u toku jedne godine. Na ovaj način omogućava se rad seoskih ambulanti i realizacija nekih od programa prevencije.

Ipak, najvažnije je zapošljavanje na neodređeno vreme. Za protekle tri godine zaposleno više od četiri hiljade lica, najviše u japanskoj fabrici Jazaki – oko dve hiljade. Prvi put za protekle četiri decenije značajnije je smanjen broj nezaposlenih i trenutno je na spisku 7.655 lica. Velika šansa za zapošljavanje je u razvoju slobodne zone gde već posluje oko pedeset što domaćih, što stranih kompanija.

Najviše nezaposlenih, 300, obuhvaćeno je obukama za rad na računarima, za otpočinjanja organske proizvodnje, knjigovodstva, kao i za učenje stranih jezika. Za ove obuke izdvojeno je tri miliona dinara. Program podrške preduzetništvu realizuje se plaćanjem računovodstvenih usluga u iznosu do 6.00 dinara mesečno. Namenjen je ženama i mladima do 30 godina, koji su protekle godine osnovali preduzetničku radnju i za to je izdvojeno 3,6 miliona dinara, a obuhvaćeno je 20 lica. Za javne radove grad će izdvojiti milion dinara, a iz republičkog budžeta obezbeđeno je 300.000 dinara za zapošljavanje 13 lica. Za zapošljavanje osoba sa invaliditetom opredeljeno je milion dinara, a planirano je zapošljavanje 20 lica.

Značajno plaćanje stručne prakse

Za stručnu praksu izdvaja se deset milion dinara, a finansira se zarada lica sa srednjom, višom i visokom spremom kod poslodavaca u javnom sektoru. Predviđeno je da će oko 50 nezaposlenih ovako steći potreban uslov za zapošljavanje. Odnedavno pruža se mogućnost stručne prakse za studente treće i četvrte godine Ekonomskog fakulteta u Beogradu koji imaju prebivalište na teritoriji grada Šapca. Cilj je primena stečenih teorijskih znanja i savladavanje poslovnih veština u oblastima kojima se bavi lokalna samouprava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari