Zakupac nestao, dugovi ostali 1Foto: M. P.

Pred kapijama zrenjaninskog Radijatora od jutros blokada stotinu radnika. Na ovaj potez ih je navelo raskidanje ugovora o radu od strane poslodavca, beogradske firme “Nodular” koja je bila u zakupu u zrenjaninskom Radijatoru, kao i saznanje da je tokom jučerašnjeg dana odnesena roba iz magacina i proizvodi na zalihama.

– Kako se može čuti, u fabrici je trenutno anagažovano 25 radnika na održavanju i jedino je njima dozvoljen pristup fabričkoj hali.

– Nesagledive posledice mogu nastati ako u fabrici niko ne ostane. Peći, sa 30 tona tečnog gvožđa, su ostale neobezbeđene U fabrici je ostalo 100 tona piralena, što je opasnost za grad i širu okolinu jer može da izazove katastrofu širih razmera. Zakupac je preko noći izašao iz fabrike iako je bio dužan da fabriku ostavi u stanju u kakvom je preuzeo a ne ovako – objasnio je okupljenima Vladimir Prebiračević.

Zrenjaninski Radijator AD je u stečaju a vlasnik koji je privatizovao ovu firmu, Nedeljko Grubeša, dao je preduzeće u zakup. Za godinu dana rada, „Nodular“ kao zakupac ostao je dužan radnicima pola julske i celu avgustovsku platu. Ukupan dug za plate je oko 20 miliona dinara a radnici tvrde da poslednja tri meseca ni struja nije plaćena, iako posla zapravo ima. Upravljanje fabrikom preuzeo je stečajni upravnik, koji tokom protesta nije bio u fabrici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari