Zaposleni u Fijat plastiku prete štrajkom 1Foto: Fonet/ Dragan Antonić

Tokom sledeće sedmice treba da budu okončani višenedeljni pregovori između reprezentativnog Samostalnog sindikata i menadžmenta Fijat Krajslera o novom trogodišnjem kolektivnom ugovoru.

Prema dostupnim informacijama, poslovodstvo fabrike, u pregovorima najavljuje smanjenje bonusa, koji radnici Fijata dobijaju na kraju svake godine, i to za 50 odsto.

Radnici su krajem 2019. primili bonus u iznosu od 28.000 dinara, a najavljeno umanjenje bi se, tvrde naši sagovornici, odrazilo i na visinu plata u kompaniji u 2021, pošto se bonus uračunava u prosek zarada za prethodnu godinu.

Menadžment Fijata najavljuje i umanjenje regresa, koji se određuje na osnovu prosečne plate u Srbiji od oko 60.000 dinara.

– Ukoliko nam regres od 60.000 dinara bude umanjen za bilo koliko, od sredine januara, kad počinje proizvodnja za narednu godinu, organizovaćemo svakodnevne štrajkove i proteste. Primenićemo radikalna sredstva sindikalne borbe – poručuju zaposleni u Fijat plastiku, fabrici koja posluje u okviru Fijat Krajslera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari