Sudeći prema podacima istraživanja portala Payoneer, za samo godinu dana, od 2014. do 2015, broj frilensera u Evropi povećao se sa šest na devet miliona. Procenjuje se da će do 2020. godine „slobodnjaci“ činiti 40 odsto ukupne radne snage.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

  Trend takvog načina angažovanja radne snage nije zaobišao ni Srbiju. Na najvećim sajtovima koji povezuju frilensere sa klijentima, Srbija pokazuje izuzetne rezultate. Samo posredstvom UpWork platforme, inače vodeće svetske internet platforme za frilensere) u 2014. godini zaposleno je oko 40.000 „slobodnjaka“ iz Srbije. Sa prosečnim brojem od 37,9 radnih sati u mesecu, Srbija se nalazi na trećem mestu, iza Kenije (42,6) i Egipta (38,5). Osim toga, frilenseri u Srbiji nalaze se na listi najplaćenijih na svetu. U prilog tome najbolje svedoči podatak da svetski prosek iznosi 20,97 dolara po satu, dok je u Srbiji prosečna zarada iznosila 20 dolara po satu.

Radno okruženje „slobodnjaka“ u Srbiji, ne razlikuje se od sveta. Statistički podaci sa platforme Deskmag, pokazuju da je više od polovine, preciznije 58 odsto frilensera, radilo od kuće, a ostatak u kafeima, bibliotekama i na sličnim mestima. Međutim, iz godine u godinu raste broj onih koji se odlučuju za rad u takozvanim coworking (zajedničkim) prostorijama namenjenim upravo frilenserima i manjim timovima. Broj takvih radnih prostora se u svetu udvostručio, a termin „coworking“ postaje sve učestaliji i u Srbiji.

Miroslav Mijatov, osnivač Smart Office, prvog coworking prostora u Srbiji ističe da rad u takvim prostorima omogućava frilenserima izlazak iz kućne atmosfere što, s jedne strane, snižava nivo stresa, a s druge, povećava motivisanosti, a samim tim i efikasnost rada, a krajnji rezultat je veća zarada. On ističe da ove prostorije pružaju sve neophodne uslove za poslovanje uz minimalne troškove i veliki potencijal za ostvarivanje uzajamne poslovne saradnje frilensera i startap firmi, ali i potencijalnih klijenata kroz umrežavanje sa predstavnicima različitih kompanija koje ovamo šalju svoje zaposlene.

– Kompanije su prepoznale svetski trend coworking koncepta rada pa povremeno šalju svoje zaposlene upravo u ovakve poslovne prostore. Razloga za to je mnogo. Ovakvi ambijenti su izvor novih ideja i kreativnih rešenja, baza novih saradnika koji su, sa finansijskog aspekat daleko pristupačniji nego što bi to bio slučaj da ih traže preko agencija. Treći, najvažniji razlog, jeste mogućnost da njihovi zaposleni izađu iz korporativnih okvira, prošire svoje vidike i počnu objektivnije da gledaju na svoj brend i kako da ga učine boljim – navodi Mijatov.

Fleksibilnost coworkera

– Rad u zajedničkim prostorijama (coworking) omogućuje frilenserima brži dolazak do klijenata, ali i razmenu ideja i iskustava sa ljudima različitih profesija. Interesantno je napomenuti da samo 30 odsto coworkera praktikuje radno vreme od 9 do 17 časova, što govori da je fleksibilnost u radu bitna odlika preduzetnika „slobodnjaka“ – objašnjava Miroslav Mijatov, osnivač Smart Office, prvog coworking prostora u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari