Prijave za subvencije za poljoprivrednike preko eAgrara otvorene još 20 dana: Ko ima pravo na podsticaje po hektaru? 1Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ

Ministarstvo poljoprivrede Srbije raspisalo je danas javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na subvencije u stočarstvu za tov junadi, tov svinja, tov jagnjadi i tov jaradi za 2024. godinu i biće otvoren do 11. aprila.

Zahtevi za subvencije se, takođe, podnose preko platforme eAgrar, odnosno portala ePodsticaji za grla predata klanici, izvezena ili upućena na teritoriju Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija od dana isteka roka za podnošenje zahteva po prethodnom javnom pozivu, odnosno od 13. juna 2023. godine.

Zahtev se podnosi posebno za svaku vrstu tovnih grla, s tim da se za istu vrstu tovnih grla podnosi jedan zahtev za ostvarivanje prava na podsticaje.

Kako je objašnjeno, pravo na podsticaje ostvaruje pravno lice, preduzetnik i fizičko lice – nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, koje ispunjava uslove propisane zakonom kojim se uređuju podsticaji u poljoprivredi i ruralnom razvoju i koje je u Registru poljoprivrednih gazdinstava izvršilo obnovu registracije za tekuću godinu.

Podsticaj za tov junadi po grlu iznosi 22.000 dinara, za tov jagnjadi i tov jaradi po 3.000 dinara po grlu, dok je podsticaj za tov svinja 1.500 dinara po grlu.

Za prijave za subvencije po hektaru još 20 dana

Poljoprivrednicima je ostalo još 20 dana da se prijave za subvencije države po hektaru obradive zemlje, ali prema inforamacijama sa sajta Ministarstva poljoprivrede, ne može svako ko poseduje zemljište da se prijavi za njih.

Javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na osnovne podsticaje u biljnoj proizvodnji u iznosu od 18.000 dinara raspisan je 1. februara.

Ono što je neophodno da se uradi pre podnošenja zahteva za ostvarivanje prava na ovu vrstu podsticaja, jeste da se izvrši obnovuaregistracije za tekuću godinu u Registru poljoprivrednih gazdinstava (eRPG).

Dakle, neophodno je da pre podnošenja zahteva da poljoprivrednici urede podatke o površinama i biljnim kulturama na parcelama i da izvrše obnovu registracije poljoprivrednog gazdinstva.

Prijave za subvencije za poljoprivrednike preko eAgrara otvorene još 20 dana: Ko ima pravo na podsticaje po hektaru? 2
Foto: Pixabay/VillainGroup

Svi zainteresovani poljoprivredni proizvođači mogu podneti zahtev za podsticaje na portalu eAgrar u odeljku ePodsticaji.

Međutim, pravo na podsticaje imaju isključivo poljoprivredni proizvođači koji prijavljeno zemljište i obrađuju, u svoje ime i za svoj račun.

Kako je naglašeno, subvencije neće moći da koriste vlasnici zemlje koji tu zemlju zaista ne obrađuju, već je daju u zakup drugom licu.

Podsticaji se, kao je objašnjeno, ostvaruju po površini biljne proizvodnje za zasejane, odnosno zasađene i prijavljene površine pod odgovarajućom biljnom kulturom, do najviše 100 hektara.

Podnošenje zahteva za podsticaje po hektaru prvobitno je bilo omogućeno do 1. marta, ali je zbog nezadovoljstva poljoprivrednika taj rok produžen do 1. aprila.

Međutim, kako su pojedini poljoprivrednici ranije rekli za Danas, problem i nije bio u roku, već u predugoj obradi podataka.

Oni su pojasnili da je problem u trajanju obrade novoprijavljenih parcela, bez čije verifikacije ne može da se podnese prijava za subvencije.

Poljoprivrednik iz Udruženja „Složni Pidikanci“ iz Bavaništa Jovan Jovanov ranije je za Danas rekao da je poljoprivrednicima rok dovoljan i da je dobar deo njih i završio obnovu registracije i ubacivanje novih parcela, međutim da obrada jako dugo traje.

„Čeka se i do 15 dana da se odobri, da bi tek onda mogao da se napravi zahtev za subvencije“, objasnio je on.

Jovanov je naveo da u eAgraru postoje crveni, žuti i zeleni kružići, na svakoj parceli.

„Kada je žuti kružić, znači da je parcela u obradi i tek kada on pređe u zeleno, tada može da se podnese zahtev za subvencije. Rok je verovatno i produžen, jer je obrada jako spora, ali ne znamo šta je razlog za to“, rekao je on.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari