Poljoprivrednici ostali bez para i sadnica, sad im preti oduzimanje imovine 1Foto: Pixabay/Lumix2004

Brojni vojvođanski poljoprivrednici prevareni su i oštećeni u aferi zbog koje su pretprošle godine uhapšeni članovi optužene organizovane kriminalne grupe i bivši direktor Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede.

Pred poljoprivrednicima je sada još gori scenario – preti im se oduzimanjem njiva, kuća i drugih nepokretnosti, piše danas istraživački portal VOICE iz Novog Sada.

„Poljoprivrednici su prvo ostali bez kredita koje dodeljuje Pokrajinski fond, odnosno bez sadnica voća i vinove loze. Sada, dve godine nakon otkrivanja afere i podizanja tužbi, Fond od poljoprivrednika traži da vrate pun iznos kredita sa kamatom, iako su prevareni i nisu videli ni sadnice ni novac. Tuži ih za nenamensko trošenje kredita“, navodi VOICE.

Dodaje da se sve to dešava dok traje krivični postupak protiv bivšeg direktora Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede Aleksandra Bogdanovića i optužene organizovane kriminalne grupe.

Mahinacije su se, kako se navodi u naredbi o sprovođenju istrage Tužilaštva za organizovani kriminal, dešavale u periodu od 2017. do 2021.

Tadašnji direktor Aleksandar Bogdanović potpisivao je kredite u iznosu od 40.000 evra za sadnice voća i grožđa, po uobičajenom principu – taj novac išao je na račune firmi, dobavljača, a one bi poljoprivrednicima obezbeđivale sadnice za podizanje višegodišnjih zasada.

VOICE objašnjava da to ne bi bilo sporno da su poljoprivrednici zaista mogli sami da biraju dobavljače, ali je jedini način da se poljoprivrednicima odobri kredit od 40.000 evra bio da dobavljač bude onaj koga predloži neko iz optužene organizovane kriminalne grupe.

„Zapravo, jedini način za dobijanje tih zajmova bio je da kao dobavljača poljoprivrednici izaberu neku od firmi čiji je vlasnik, ili zakonski zastupnik bio Vukašin Milošević, ili njegova majka Ljiljana Milošević, članovi organizovane kriminalne grupe protiv kojih je pokrenut krivični postupak“, piše u članku.

Do poljoprivrednika je, na različite načine, dolazio njihov saradnik Saša Komlenić, koji je nastupao ispred tih firmi.

Svi oni su, kako je saopštio MUP, uhapšeni u aprilu 2022. godine zbog sumnje da su malverzacijama na štetu Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede protivpravno prisvojili 62,3 miliona dinara.

„A od oštećenih poljoprivrednika koji nisu videli ni novac, niti su im ikad isporučene sadnice, Fond sada traži da vrate kredite s kamatom. Kako je obezbeđenje tih kredita bilo hipoteka, tako je sada moguće da će poljoprivrednici ostati bez stanova, zemljišta i druge založene imovine“, navodi VOICE.

Nekoliko vojvođanskih poljoprivrednika, od kojih se sada traži da vrate pare Fondu, opisalo je u razgovoru za VOICE isti scenario – „garantovano im je da će proći na konkursu i dobiti kredit ako izaberu predloženog dobavljača“.

Oni su naveli da nisu imali nameru da učestvuju ni u kakvim malverzacijama, odnosno da su hteli sadnice kako i jeste po konkursu, a ne novac.

Državna revizorska institucija (DRI) skrenula je pažnju Pokrajinskom fondu za razvoj poljoprivrede da nema dozvolu za obavljanje kreditnih poslova.

„Odredbama Zakona o bankama regulisano je da se niko osim banke ne može baviti davanjem kredita i izdavanjem platnih kartica, osim ako je za to ovlašćen zakonom“, navodi se u izveštaju DRI o reviziji finansijskih izveštaja Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede za 2018. godinu.

VOICE je poslao pitanja Pokrajinskom fondu za razvoj poljoprivrede u vezi sa tužbama koje su stigle na adrese oštećenih poljoprivrednika, ali odgovore nije dobio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari