Zarada od Turskog toga "pristojna", ali "tajna" 1Foto: EPA-EFE/ TOLGA BOZOGLU

Odluka Mađarske da se preko Srbije priključi na gasovod „Turski tok“ je odlična vest za našu zemlju jer joj garantuje naplatu tranzitnih taksi za „plavi energent“ koji će da isporučuje Mađarskoj, ističe domaća stručna javnost.

Ovih dana, mađarski operater gasno-transportne mreže saopštio je da je odlučeno da se produži gasovod iz Srbije preko kojeg će gas iz „Turskog toka“ poteći u Mađarsku. Shodno tome, odobren je desetogodišnji razvojni plan koji uključuje izgradnju novog srpsko-mađarskog gasovoda, snage šest milijardi kubnih metara na godišnjem nivou.

Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije, ističe da je reč o veoma unosnom poslu za našu zemlju koja će zaraditi dosta novca od tranzita gasa u Mađarsku i druge zemlje koje se nalaze na trasi gasovoda „Turski tok“.

– Izgradnjom „Turskog toka“ Srbija ne profitira samo na tom planu što će dobiti alternativni pravac snabdevanja gasom, plaćati ga po manjoj ceni nego onaj koji dobija preko Mađarske za šta mora da plaća tranzitnu taksu, imati dovoljne količine gasa za potrebe svojih potrošača već će moći da ga tranzitno transportuje u druge zemlje. To je posao koji će Srbiji doneti finansijsku korist od naplate taksi za gas koji će ići prema Mađarskoj i Slovačkoj a u planu je i izgradnja kraka prema Bosni i Hercegovini. Od svih tih zemalja Srbija bi prihodovala naplatom tranzitne takse – objašnjava Vuletić.

Ono što nije poznato u ovom trenutku je koliko će Srbija time inkasirati novca. U svom intervjuu portalu „Balkan magazin“ Dušan Bajatović, generalni direktor Javnog preduzeća „Srbijagas“, izjavio je da je to zasad poslovna tajna i da će javnost o tačnoj cifri biti upoznata kada se budu podnosili prvi izveštaji Agenciji za privredne registre. Ipak Bajatović je naglasio da se očekuje „pristojna zarada“.

Međutim, čak i ako Sjedinjene Američke Države odustanu od pritisaka na Brisel da se stopira realizacija bilo kog gasnog projekta evropskih zemalja sa Rusijom, čiji gas treba da protiče i „Turskim tokom“ kroz Evropu, izgradnja tog gasovoda na Starom kontinentu neće uslediti baš tako brzo. Iako je plan bio da Bugarska svoj deo gasovoda ka Srbiji završi do 1. juna on nije ispoštovan, između ostalog i zbog pojave korona virusa, ali Sofija tvrdi da će gasovod kroz njenu teritoriju biti završen do kraja ove godine.

Međutim, da bi Mađarska mogla da se snabdeva gasom koji preko naše teritorije stiže iz Bugarske potrebno je da Sofija izgradi odgovarajuće kompresorske stanice kako bi se to obezbedilo a predviđa se da će to biti učinjeno tokom sledeće godine. Drugim rečima Srbija neće moći da isporučuje i naplaćuje gas Mađarskoj dok taj proces ne bude završen.

Naravno da bi se projekat ostvario potrebno je i da Mađari izgrade odgovarajuću infrastrukturu a oni taj posao još uvek nisu započeli. Zvanična Budimpešta naime planira da radovi na izgradnji infrastrukture za „Turski tok“ u Mađarskoj počnu 1. oktobra sledeće godine.

S druge strane, izgradnja gasovoda „Turski tok“ kroz Srbiju je praktično završena u decembru prošle godine i koštala je milijardu i po evra. U Srbiju će iz pravca Bugarske ulaziti 13,88 milijardi kubnih metara gasa od kojih će, ako Mađarima bude potrebno, u tu zemlju biti dopremano 10 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari