Zašto u Užicu nema velike fabrike koju je obećavao predsednik Srbije? 1Foto: N. Kovačević

Iako je u januaru prošle godine, a potom i kasnije, Aleksandar Vučić obećao da će Užice dobiti stranog investitora, to se do danas nije dogodilo.

– Ono što smo Užicu dužni je, da budem sasvim iskren, jedan značajniji investitor i verujem da ćemo to u narednom periodu da uradimo, ponovio je Vučić svoje obećanje u maju prošle godine, kada je označio početak gradnje deonice autoputa od Preljine do Požege.

Poslednji put Vučić je bio u Užicu pred izbore, u aprilu 2016. godine, kada je govorio na mitingu SNS na Trgu partizana i obećao da će krajem leta te godine aerodrom Ponikve biti u potpunosti u funkciji, ali obećanje nije ispunio. Kasnije je najavljivao da će, u okviru turneje „Budućnost Srbije“, posetiti Užice i obećavao otvaranje fabrike u kojoj bi, navodno, trebalo da se zaposli 3.000 ljudi, ali do danas nema ni njega, ni fabrike.

Krajem avgusta prošle godine, prilikom početka infrastrukturnih radova u industrijskoj zoni Bela Zemlja u blizini grada, Tihomir Petković, gradonačelnik Užica i predsednik užičkih naprednjaka, koji predvode lokalnu vlast, podsetio je Vučića na dato obećanje.

– Očekujemo da ćemo i mi Užičani, tokom naredne godine, biti u prilici da, zahvaljujući i našem obavljenom poslu, predsednik Aleksandar Vučić ispuni obećanje koje nam je dao nekoliko puta poslednjih meseci da će dovesti makar jednog značajnog i velikog investitora na ovu lokaciju i da će veći deo nezaposlenih Užičana imati priliku da se zaposli u kompanijama koje će ovde graditi nove objekte i nova postrojenja, poručio je tada Petković.

Međutim, Petković sada tvrdi da problem nije do Vučića, već do lokalne vlasti, koja nije „uradila svoj deo posla“, odnosno nije pronašla lokaciju za budućeg stranog investitora. Lokalna samouprava, kazao je, „nema u svom vlasništvu veću parcelu za takvog investitora, a dodatni problem jeste u tome što je takvo zemljište teško naći u gradu, zbog specifične konfiguracije terena“.

– Problem je da dođemo do parcele veće od pet hektara, što je preduslov za dolazak tako velikog investitora i pokušavamo to da rešimo u industrijskoj zoni Bela Zemlja. Zbog toga taj investitor ne dolazi. Moramo da budemo svesni i toga da, i da smo imali tu lokaciju, dok nisu krenuli ubrzani radovi na izgradnji auto-puta prema Požegi i Užicu, što je zasluga predsednika Vučića, ne bismo dobili investitora, naveo je Petković, ali nije rekao o kom investitoru je reč.

Na podsećanje da je Vučić tu investiciju obećao u januaru 2019. godine, on je rekao da će se „ona realizovati čim lokalna vlast za to bude spremna“.

– Dobro je što vi očekujete od predsednika da sva svoja obećanja ispuni za dan ili nekoliko dana, ali to baš tako nije moguće. Potrebno je vreme za razgovore sa investitorom i za donošenje odluka i to nije posao koji može da se završi za mesec ili dva“, poručio je Petković.

Vučić (ne)izbegava Užice

„Ne mislim da Vučić izbegava Užice. Imamo sjajnu podršku našeg predsednika za sve krupne investicije u gradu i očekujemo da će on doći u Užice pred ove izbore“, kazao je za Danas Tihomir Petković na pitanje zbog čega šef države i naprednjaka izbegava da, u okviru kampanje „Budućnost Srbije“, poseti Užice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari