Rekonstrukcija pruge Kumane - Novo Mileševo: Voz ide 80 umesto 20 kilometara na sat 1Foto: Pixabay/Fotoworkshop4You

Infrastruktura železnice Srbije saopštila je danas da je završena kompletna rekonstrukciju regionalne pruge Kumane – Banatsko Mileševo, duge 28,5 kilometara, koja se nalazi na železničkom pravcu Kikinda – Zrenjanin, u šta je uloženo 11,36 miliona evra.

Urađena je kompletna zamena šina, pragova i tucanika, a pruga je rekonstruisana polovnim materijalima sa magistralnih pruga, kao i novim materijalima, navedeno je u saopštenju.

Kako je ukazano, deonica Kumane – Banatsko Mileševo puštena je u rad 1883. godine i nikada nije kompletno rekonstruisana za proteklih 138 godina, što je uticalo da brzina vozova bude svega 20 kilometara na sat.

Sada je brzina povećana na 80 kilometara na sat u putničkom saobraćaju, dok je u teretnom povećana na 60 kilometara na sat, a zahvaljujući rekonstrukciji pruge omogućeno je povećanje i osovinskog opterećenja sa 16 na 22,5 tona.

U saopštenju se navodi da je sve radove na obnovi pruge Kumane-Banatsko Mileševo izvela je Infrastruktura železnice Srbije sopstvenim sredstvima, opremom i ljudstvom, u okviru programa obnove regionalnih pruga u Srbiji.

Za putnike su obezbeđena po tri polaska vozova iz Kikinde prema Zrenjaninu i obrnuto, kao i bezbedan i brz transport za potrebe Metanolsko-sirćetnog kompleksa Kikinda.

Uređeni su i stanični koloseci u Novom Bečeju i Banatskom Miloševu, 11 putnih prelaza je rekonstruisano, postavljene su nove šine i betonske ploče kako bi pre svih poljoprivrednicima bio olakšan prelaz preko pruge, poručeno je iz Infrastrukture železnice Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari